2 min. čitanja

Skradin ostao bez stalnog tima hitne pomoći: “Vikendom grad od 4.000 ljudi, nema nikakve liječničke skrbi!”

Skradin ostao bez stalnog tima hitne pomoći: “Vikendom grad od 4.000 ljudi, nema nikakve liječničke skrbi!”
Foto: Boris Kačan

SKRADIN – Već nekoliko godina Skradin je (ali i ostale jedinice lokalne samouprave u Šibensko-kninskoj županiji) nakon sezone – bez stalnih timova hitne pomoći.

– Sezonski tim T-2 bude od 15.6.-15.09. , ali to je tim bez doktora. Nakon sezone kad nema ni tog tima, Skradin ostaje samo na jednom obiteljskom liječniku od ponedjeljka do petka. Vikendom nema nikakve liječničke skrbi u gradu i velikoj okolici sela s oko 4.000 stanovnika koje pripada Skradinu. Na većini tih područja u slučaju hitnoće najbližim timovima hitne medicinske pomoći iz Šibenika, Drniša ili Knina treba više od pola sata do samog dolaska, te se na većini intervencija u zimskom periodu ne može ispoštovati zlatni sat – kaže čitatelj za Dalmaciju danas.

Kako nam kaže, u problemu nije samo domaće stanovništvo, već i turisti koji borave na tom području i iza 15. rujna.

“Svake godine se obećava…”

– Za bilu kakvu medicinsku pomoć moraju previše čekati ili se sami uputiti u bolnicu Šibenik. Tako da uz Skradin i veliki dio Nacionalnog parka Krka ostaje nakon 15.9. bez brze i adekvatne medicinske pomoći. Uz nacionalni park i hrvatske autoceste ostaju bez najbližeg tima hitne medicinske pomoći, jer grad Skradin je 5 kilometara od samog ulaza na autocestu – pojašnjava čitatelj te dodaje:

– Skradin je imao T-1 tim hitne do 1.1.2017., a od tad se samo obećava svake godine da će se zahtjevati izmjena mreže hitne medicinske pomoći, ali eto od tad do danas sve je ostalo nepromijenjeno.

Za komentar cijele situacije upitan je i Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

– Kad se radila nova mreža hitne medicine za područje RH, u koje smo upali i mi, određeno je da će tijekom turističke sezone grad Skradin imati ljetni tim, to je tim koji pokriva autocestu tijekom ljeta, Nacionalni park Krka i područje grada Skradina koje nije malo. Van ljetnih mjeseci, Zavod za hitnu medicinu ima tzv. punkt pripravnosti, znači imamo pripravnost šta se tiče grada Skradina. Nikad šta se tiče hitne medicinske službe, Skradin nije bio bez hitne medicinske pomoći. Druga stvar, Zavod za hitnu medicinu ŠK županije od donošenja te nove mreže, inzistira i u više navrata je pisao županiji koja je prihvatila zahtjev da Skradin ima stalni tim kroz cijelu godinu. To je upućeno na ministarstvo i prije nepunih 10-ak dana ponovno je novom županu upućen dopis u kojem mi stojimo iza toga. Mi dajemo prijedlog, županija ga prihvaća ili ne prihvaća, a onda Ministarstvo zdravstva odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje određuju dal’ će platit ili ne – kaže za Dalmaciju danas Jukić.

“Tijekom ljetnih mjeseci pokrijemo hitnoće”

– I ne tražimo samo za područje Skradina, mi tražimo proširenje mreže i za područje Tisnoga, da dobije tim u koji je uključen liječnik, da Skradin dobije hitnu medicinsku službu tijekom cijele godine i da grad Knin dobije dodatni tim jer tamo ima samo jedan tim – pojasnio je.

Ipak ima potrebe da tim bude u Skradinu cijelu godinu?

– Mi tijekom ljetnih mjeseci pokrijemo hitnoće, ali obzirom na konfiguraciju terena, bez daljnjega je tamo potreban tim. Samo to je jako skupa priča i ako HZZO to ne plati, to su veliki troškovi za jedinicu lokalne samouprave.  Sutra baš idem na sastanak u grad Skradin, oni su spremni Zavodu za hitnu medicinu ponuditi novi prostor za organizaciju hitne pomoći, što je jako pohvalno – kazao je za kraj sugovornik.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.