3 min. čitanja

USPJEŠNA MISIJA HISTRIONA Eksperimentalna letjelica višestruko premašila očekivanja

USPJEŠNA MISIJA HISTRIONA Eksperimentalna letjelica višestruko premašila očekivanja
Foto: Udruga Vidulini

PULA – U subotu 02.listopada sa poligona „Svemirska luka Herman Potočnik Pula“ u 12:29 po lokalnom vremenu put troposfere poletjela je eksperimentalna letjelica Istarskog svemirskog programa HISTRION 301. Ciljani parametri za njezin let bili su dostizanje visine od minimalno 3000m uz trajanje leta od 20minuta te horizontalni domet od 5000m. HISTRION 301 pokazao se u najboljem svjetlu višestruko premašivši očekivanja.

Letjelica je dosegnula višlje područje troposfere popevši se na maksimalnu visinu od 7000m, preletjevši  47.400m u horizontalnom planu te je ostala u zraku punih 128 minuta. Slijetanje se dogodilo u 14:37 na Cresu, jugoistočno od naselja Sveti Petar, dvijestotinjak metara od mora između otoka Cres i Krk. Nakon slijetanja u akciju spašavanja letjelice krenuo je spasilački tim „Likvidator-5“ (Darije Herceg, Ivo Bruketa, Nenad Žufić, Janko Žufić i Marino Tumpić). Vizualno su ju uočili u 18:04 točno na lokaciji dobivenoj putem GLONASS-a, ruske globalne navigacijske i lokacijske satelitske mreže, poziciji koju je H301 javljao tijekom leta odnosno nakon slijetanja. Bilo je potrebno više od sat vremena da se H301 skine sa visokih grana drveća. Letni dio misije završava u 19:10 kada se H301 nalazi u sigurnim rukama spasilačkog tima.

Foto: Udruga Vidulini

Usljedio je povratak tima „Likvidator-5“ i letjelice za Istru a putem, u Vozilićima, urgentna primopredaja astrobioloških eksperimenata  (Moduli;  41,42,44 i 45), uzorci terana i malvazije istarske, odnosno selekcionirani autohtoni kvasac terana i malvazije istarske Kristijanu Damijaniću koji će sa kolegama (Mario Staver i Petar Šegon) te studentom Goranom Benazićem (Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel Poreč) pristupiti analizi izloženih uzoraka naspram kontrolne skupine. Astrobiološki program Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini vodi Ivica Lađarević, voditelj Centra za astrobiologiju AUV a ovi su eksperimenti dio tog programa.

Darije Herceg je konstruktor i voditelj misije HISTRION 301 u tom je poslu imao nesebičnu pomoć kolege Ivo Bruketa. U neposrednim pripremama prije lansiranja sudjelovali su Gabrijel Erman (voditelj Centra za aero tehnologije AUV) i Eduard Erman. Posao sigurnog prihvata letjelice i balona odradio je Nenad Mijović.

Foto: Udruga Vidulini

Samo polijetanje i helijsku bateriju omogućio je mobilni tim UTP-a iz Pule; Alen Peteh, Daniel Kalebić, Kristijan Gozdan. Bez njihovog angažmana i „uzgonskog goriva“ letjelice ne mogu krenuti ka nebu.

Tijekom narednih nekoliko dana u Astronomskoj udruzi Vidulini, sa suradnicima i partnerima, obaviti će se obrada podataka te izvršiti cijelokupna evaluacija misije kako bi se iskustva i saznanja primijenila u slijedećim misijama ovakvog tipa.

Foto: Udruga Vidulini

Planirano polijetanje HISTRION 201 i 202DV odgođeno je neposredno prije njihova polijetanja iz tehničkih razloga uočenih prilikom neposrednih priprema za start. U dva navrata voditelji odjela vijećali su o mogućnostima i rizicima polijetanja  H201, odnosno H202DV. Iako su emocije svih prisutnih bile „ZA“ njihovo polijetanje donesena je ispravna odluka da ne polete (02.10.2021.op.a).

Ove su dvije letjelice (H201 i H202DV) iznimno složene i zahtjevne u svakom pogledu. U njima se nalazi preko tri stotine različitih eksperimenata, osmišljeninih od stotinjak subjekata, sveučilišta, instituta, osnovnih i srednjih škola, udruga, tvrtki.. Zajedno sa organizacijskim timom direktno sudjeluje preko tri stotine ljudi, indirektni upliv sa kasnije uključenim učenicima i studentima imati će doseg oko tisuću ljudi, ponajviše iz naše zemlje ali i iz dvanaest drugih zemalja. Lansiranju je nazočio i Miroslav Ambruš Kiš, direktor TSM-AUV međunarodnog tima iz ere Google Lunar Xprize, kao počasni član Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini.

A.U.V.

PROČITAJTE JOŠ:

HISTRIONI NA PUTU U STRATOSFERU Tri autonomne bespilotne letjelice kreću na misije u bliski svemir
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.