6 min. čitanja

JAVILO NAM SE JOŠ ŽENA Ne samo da su zlostavljači po plažama domaći, već imaju i bolesnu tradiciju

JAVILO NAM SE JOŠ ŽENA Ne samo da su zlostavljači po plažama domaći, već imaju i bolesnu tradiciju

MURTER – Što može biti ogavnije od napastovanja žene i/ili djeteta? Pa vjerojatno ignoriranje istog, pometanje pod tepih ili, kao što je u posljednjem murterskom slučaju riječ, umjesto bezrezervne podrške napastovanoj ženi, inzistiranje da žrtva izmijeni iskaz, a mediji izbace mjesto radnje. Jer, kako je komentirao Toni Tučinov, načelnik Općine Murter-Kornati slučaj seksualnog napastovanja na murterskim plažama o kojem smo jučer pisali: “Nepotrebno se narušava ugled našeg mjesta”. Slučaj je potakao lavinu reakcija na društvenim mrežama, a javile su nam se i druge žene koje potvrđuju prethodne napise žrtve koja je istupila u javnost. Ono što dodatno zgrožava jest činjenica da su se pojavili i oni koji opravdavaju ovakvo ponašanje pozivajući se na bolesnu tradiciju, koja čak ima i svoj lokalni naziv!

Je li “čast mista” važnija od časti čovjeka?

Javila nam se ponovno i napadnuta žena koja je otvoreno kazala što misli o ovakvom ponašanju, te ostaje pri tome da se radi o domaćim ljudima, a sve je i dodatno obrazložila:

– Bila sam jučer na policiji i sve sam prijavila. No oni koji su me javno podržali, dobili su otvorene prijetnje nasiljem, ako se “ne ispričaju mistu”,  jer je mojom objavom ugrožena “čast mista”. Pljujem im na takvu čast koja je ispred časti napadnute osobe. Među nama sad je ispala čast mista važnija od časti čovjeka. To ne narušava čast mista, časni ljudi se bore ta čast žene i svakog živig bića. Uglavnom sve te ljude smo prijavili. Imena drkadžija ne znam, ali za divno čudo danas ni jednog jedinog drkadžije nema na Kosirini. Mislim da smo učinili puno, a sad treba čekati da vidimo kakav će biti učinak – kazuje nam ova žena i na pitanje koje je murterskog načelnika više zabrinulo od čina zlostavljanja, odgovara:

– Godinama se radi o jednim te istim ljudima koji tamo zastajkuju i diraju se. Govore hrvatski. Nekoliko sam ih puta potjerala pa su me jako dobro razumjeli pa i odgovarali na moju viku. Ne brojim im krvna zrnca od kud su, bitno je da nas uznemiravaju tu na Murteru. Kad kažem da su domaći, znači da se tu stalno motaju isti tipovi u bilo koje doba da dođeš na plažu i da dobro razumiju hrvatski – priča nam i kaže da se ne radi samo o događajima prošlog ljeta, već je kap koja je prelila čašu, pala prije nekoliko dana – kazuje nam ova žena i dodaje da je taj tip stalno tamo.

–  I prošli vikend je bio. Dakle, ovo o čemu sam pisala da se dogodilo meni, dogodilo se krajem prošlog tjedna. Dakle i izvan sezone! Domaći je tip. Dakle nije samo u sezoni nego izvan sezone. Pa sad ti reci da su furešti – zaključuje.

“Danima obilazio žene i parove, sunčajući se na dva metra razmaka, pokazujući spolovilo”

U međuvremenu, javilo nam se još žena koje redom potvrđuju gore navedeno svjedočanstvo, a jedna od njih poslala nam je i fotografije.

Uznemirujuće iskustvo priča žena koja je na plaži bila pretprošli vikend s dvogodišnjom kćerkicom.

– Tip Ima magareće spolovilo s nekakvim prstenom i stalno se dira. Nešto je curici bilo čudno na njemu, pa je rekla mami: “Mama, ovaj čiko ima pišu, ajmo gledat pišu, a on se samo nasmijao”. Dakle razumije – kazuje nam.

Prepiska sa ženom koja je doživjela neugodno iskustvo na Murteru – Foto: Screenshot

Jedna je žena uspjela i fotografirati perverznjaka na murterskim plažama.

– Ukratko želim reći i mogu potvrditi da je vaša čitateljica u pravu, jer sam ovo ljeto doživjela i nagledala se svakakvih scena, želeći samo uživati u suncu, moru, cvrčcima i miru. Jedan konkretan primjer je bolesnik hrvatskog porijekla (ne tvrdim da je s otoka), koji je danima obilazio žene i parove po plaži, sunčajući se na dva metra razmaka, pokazivajući svoje spolovilo i pokušavajući ući u priču. Kako sam bila s mužem, dobio je i upozorenje nakon čega se bez sustezanja smjestio nedaleko još jednog para i nastavio sa svojim uznemiravanjem. (Fotografije u prilogu)

Foto: Čitateljica

Načelniku Murtera Toniju Turčinovu bih poručila da je ova sezona 2021. bila poznata i po najvećem broju gay populacije na otoku. Koji se također upuštaju u seksualne avanture bez imalo zadrške od ostalih kupača u prelijepim uvalama Murtera. Nedvojbeno je da smo svi došli uživati i odmoriti se, ali scene strasti koje sam viđala bi svakako trebalo ostaviti za svoja četiri zida ili privatan prostor jer su blago rečeno degutantne. Molim i odgovor gdje su i koje to redarstvene vlasti provode istragu i utvrđuju počinitelje? – pita se treća žena koja nam opisuje svoje iskustvo.No, nije ni to sve. Javile su se i žene u komentarima na društvenim mrežama. Jedna od njih je i zvala “redarstvene vlasti” ili policiju, pa je od policajca, kako kaže, dobila “pametan zaključak”:

Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR

Dakle, nije prvi put, a ni drugi, da je kontaktirana policija:

Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR

Prenijet ćemo još jedan dio svjedočanstava žena…

Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR
Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR

No, nažalost, bilo je upravo onakvih komentara koji potvrđuju i to da se na žrtvu i glasnika gleda kao na zlotvore, a ovakvo ponašanje, vjerovali ili ne, čak ima i svoj tradicionalan naziv!

Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR
Da ne bi bio samo jedan suludi komentar, našao se i jedan koji podržava istup zlostavljane gospođe, ali i potvrđuje, takve ljude na Murteru zovu “ŠPIJAČI” i to ne traje od jučer, već “generacijama”!?
Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR

I nažalost za kraj još malo od “domaćih ljudi” iz mjesta koje zasluženo slovi kao idealna obiteljska turistička destinacija. Ispravite nas ako griješimo, načelniče Murtera, Toni Turčinov:

Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR
Foto: Screenshot / Facebook / Morski HR
Foto: Facebook / Screenshot

Policija na Murteru vodi istragu – Kazna za spolno uznemiravanje je zatvor do jedne godine!

Treba reći da se većina Murterina zgraža nad ovim činom, ali kako doznajemo od osoba koje su prijavile ovaj slučaj policiji, ima par lokalaca koji su okrenuli na lokalpatriotsku priču i otvoreno prijete i ismijavaju one koji su doprinijeli njenom razotkrivanju. Iako o ovome znamo više, zamoljeni smo da o ovome zasad ne pišemo, jer zbog otvorenih prijetnji, policija također vodi istragu, pa ćemo detalje izostaviti.

Pitali smo policiju jesu li do sad imali prijava za seksualno uznemiravanje, s obzirom da nam čitatelji tvrde kako ovo nije prvi i jedini put, traje godinama i da se radi o domaćim ljudima i to ne jednoj osobi.

Iz Šibensko-kninske policije su nam samo kratko potvrdili da se vodi istraga o ovom slučaju:

“Izvještavamo Vas da smo 4. listopada u popodnevnim satima zaprimili prijavu i da je u tijeku kriminalističko istraživanje”, kratko su nam odgovorili iz policije.

Za one koji smatraju da je “čast mista” iznad zakona, očito treba citirati i Kazneni zakon. Domaći… hrvatski zakon… ili da i to prešutimo?

Članak 156.

(1) Tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Načelnik Murtera nezadovoljan jer je napastovana žena za seksualne predatore istakla da se radi o domaćim ljudima
Odvratne scene s Murtera: “Seksualni predatori vrebaju žene na plažama, riječ je o domaćim ljudima!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.