Grad Poreč uredio park za pse – Vau park Finida

Foto: GP

POREČ – U svijetu se 4. listopada obilježava kao Svjetski dan zaštite životinja. Ovom se globalnom pokretu ove godine Grad Poreč pridružio na svoj način – dovršenjem uređenja parka za pse – Vau parka Finida. Gradski Upravni odjel za komunalni sustav uredio je te park u funkciju stavio 2018. godine, a sada su, zahvaljujući suradnji s udrugama za zaštitu životinja i prijedlozima građana, izvedeni dodatni radovi kako bi se dodatno podigla razina sigurnosti za sve korisnika parka i prolaznike te kvalitetniji i ugodniji boravak u parku.

U parku je izvršeno betoniranje baze postojeće zaštitne ograde s ciljem ispunjavanja postojećih rupa i sprječavanja nastanka novih rupa, kroz koje je bio moguć prolaz pasa izvan parka i kroz ogradu koja odjeljuje dvorište za male i velike pse. U prostoru prije parka izvedena je betonska ploča i postavljena fontana za pse, kojom je osigurana pitka voda za pse.

Foto: GP

Postavljena je i nova urbana oprema, koševi za otpatke i parkovne klupe za vlasnike pasa. Park je opremljen tablom s pravilima ponašanja u parku za pse i tablama koje označavaju odvojene prostore za male i velike pse. Pravila ponašanja kreirana su prema uputama udruga za zaštitu životinja.

Foto: GP

Uz rub zaštitne ograde parka, prema obližnjem parkiralištu i stambenim objektima, izvršena je sadnja žive ograde od lejlandskih čempresa (Cupressocypariss leylandii) visine 140-150 cm. Zelenilo je zasađeno s ciljem zaštite od buke okolnih urbanih područja te će u kombinaciji s postojećim visokim zelenilom služiti kao zaštitna barijera od buke. Drveće i grmlje ovako zasađeno u zbijenim skupinama i napravljeno od raznih vrsta zelenila čini idealnu barijeru, čime će se značajno poboljšati akustični uvjeti. Kako bi se osigurali uvjeti za optimalan rast i održavanje zelenog zida živice, izveden je i sustav navodnjavanja po sistemu kap po kap.

Foto: GP

Park za pse sada je opremljen sukladno smjernicama uređenja parkova takve vrste u svijetu čime je u potpunosti omogućen siguran i ugodan boravak korisnicima parka. Kod uređenja značajno se vodilo računa o okolnom urbanom području. U ovako uređenom parku se, u suradnji s udrugama za zaštitu životinja, mogu održavati edukativni programi kroz pokazne vježbe poslušnosti, predavanja na temu ponašanja pasa na javnim površinama i slično.

I.B.