2 min. čitanja

Hrvati su u 2020. godini pobacali 6,5% manje otpada – Ćorić to pripisao Covidu, ali i sebi

Hrvati su u 2020. godini pobacali 6,5% manje otpada – Ćorić to pripisao Covidu, ali i sebi
Foto: PRESS / Ilustracija

ZAGREB – Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, uz ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljošu Duplića i ravnateljicu Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarijom Matak, predstavio je danas Izvješće o komunalnom otpadu za 2020. godinu.

Prema Izvješću, u Republici Hrvatskoj je 2020. ukupno nastalo 1.692.966 tona komunalnog otpada, što predstavlja smanjenje od 6,5% u odnosu na ukupnu količinu iz 2019.

Godišnja količina komunalnog otpada po stanovniku za 2020. godinu je 418 kg. Osim pandemije bolesti COVID-19, uslijed koje je u 2020. došlo do smanjenja rada uslužnog sektora, značajni čimbenik smanjenja je kontinuirano provođenje izobrazno-informativnih aktivnosti usmjerenih ka podizanju svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i sprječavanju nastanka otpada. Također, provedena su ulaganja u infrastrukturu za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, poput spremnika za odvojeno prikupljanje s kućnog praga, izgradnja reciklažnih dvorišta, postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje na javnim površinama, nabava vozila za odvojeno prikupljanje, opremanje sortirnica i dr. Uz sve navedeno, uslijed kontinuiranog uvođenja vaga na odlagališta otpada prijavljeni podaci su sve kvalitetniji, odnosno u sve manjoj mjeri se količine otpada procjenjuju, smatraju u Ministarstvu gospodarstva.

Bilježi se i porast odvojenog sakupljanja komunalnog otpada za 4 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 41%.

Stopa recikliranja iznosi 34% što je porast od 4 postotna boda u odnosu na 2019. godinu.

U ovom trenutku izgrađeno je 145 reciklažnih dvorišta koja su sufinancirana bespovratnim sredstvima te doprinose dostizanju ciljeva odvojenog prikupljanja otpada i smanjenju odlaganja otpada.

Za nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada za 118 korisnika osigurano je gotovo 140 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, na osnovi iskaza interesa jedinica lokalne samouprave, osigurano je 315 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, i na taj način je isporučeno 1.230.695 spremnika za 407 jedinica lokalne samouprave.

Za sanaciju 32 lokacije onečišćene odlaganjem otpada, odnosno za sanaciju zatvorenih odlagališta otpada, osigurano je 490 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Trenutni ključni rezultat dva poziva i jedne izravne dodjele je da u ovom trenutku 21 sanirana lokacija ima uporabnu dozvolu i da je 31,85 ha onečišćenog tla sanirano. Gradu Zagrebu dodijeljeno je preko 75 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za interventnu mjeru za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu kako bi se unaprijedio sustava gospodarenja otpadom.

– Iz svih ovih podataka vidljiv je nastavak pozitivnih trendova koji su rezultat kontinuiranih aktivnosti i ulaganja koje provodimo u značajnoj mjeri od 2017. godine. U narednom razdoblju, kada govorimo o odvojenom sakupljanju otpada i recikliranju, očekujem dostizanje zacrtanih ciljeva i prelazak na kružno gospodarstvo – izjavio je Tomislav Ćorić.

Dodatno je naglasio kako je u prošlom financijskom razdoblju za projekte iz područja gospodarenja otpadom ukupno ugovoreno preko 3 milijarde i 800 milijuna kuna.

U svrhu daljnjeg poboljšanja, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti planirana su ulaganja u sustav gospodarenja otpadom u iznosu od milijardu i 250 milijuna kuna što će doprinijeti smanjenju otpada te njegovom ponovnom korištenju i recikliranju. Sredstva se očekuju i kroz Višegodišnji financijski okvir čije programiranje je u tijeku, poručili su iz Ćorićeva ministarstva.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.