2 min. čitanja

Dvojica muškaraca 29 dana plutali Tihim oceanom: “Stekli smo pozitivno iskustvo i odmor od pandemije”

Dvojica muškaraca 29 dana plutali Tihim oceanom: “Stekli smo pozitivno iskustvo i odmor od pandemije”
Foto: Youtube / Screenshot / Morski HR / Ilustracija

Dvojica muškaraca sa Solomonovih otoka koji su proveli 29 dana izgubljeni na moru nakon što je njihov GPS uređaj prestao raditi spašeni su uz obalu Papue Nove Gvineje – 220 Nm ili oko 400 km udaljene od mjesta na kojem je započelo njihovo putovanje.

Livae Nanjikana i Junior Qoloni krenuli su s otoka Mono u zapadnoj provinciji na Solomonovim otocima ujutro 3. rujna u malom motornom čamcu sa 60 konjskih snaga, piše Guardian.

U takvom plovilu su planirali otputovati 200 km južno do grada Noro na otoku New Georgia, koristeći kao vodič zapadnu obalu otoka Vella Lavella i otok Gizo s njihove lijeve strane.

– Već smo plovili ovuda i trebalo je biti u redu – rekao je Nanjikana.

No, čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonove otoke od susjeda, Papue Nove Gvineje, grubo je i nepredvidljivo.

Samo nekoliko sati nakon putovanja naišli su na jaku kišu i snažan vjetar, zbog čega je bilo teško vidjeti obalu koju su trebali slijediti.

– Kad je došlo loše vrijeme, postajalo je sve gore i bilo je zastrašujuće kada se naposljetku i GPS pokvario. Nismo mogli vidjeti kamo idemo, pa smo jednostavno odlučili ugasiti motor i pričekati, kako bismo uštedjeli gorivo – ispričao je.

Plutali su 29 dana, preživjevši od naranči koje su spakirali za put, kokosa koje su pronalazili u moru i kišnice koju su prikupljali komadom platna. Stigli su tako 220 Nm sjeverozapadno od mjeska polaska, te su naposljetku uočili ribara uz obalu Nove Britanije, Papua Nova Gvineja .

Foto: Screenshot / Morski HR / Ilustracija

– Nismo više znali gdje smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj zemlji – rekao je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kad su 2. listopada stigli u grad Pomio, morali odnijeti s broda. Pregledani su u lokalnoj klinici i sad se oporavljaju.

Nanjikana je rekao da su stekli i pozitivno iskustvo, poput prisilnog odmora od kaosa globalne pandemije.

– Nisam imao pojma što se događa dok smo bili na moru. Nisam čuo za Covid ili bilo što drugo. Radujem se povratku kući, ali ovo je bio i lijep odmor od svega – rekao je.

Iz Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Solomonovih Otoka sa sjedištem u Papui Novoj Gvineji, rekli su da su u kontaktu s Nanjikanom kako bi osigurali sve potrebno kako bi se obojica mogli vratiti kući.

Sjeverno od otoka Mono, odakle su dvojica muškaraca krenula, nalazi se otok Bougainville u sklopu Papue Nove Gvineje.

U srpnju je čamac s Bougainvilleovim ministrom zdravlja Charryjem Naptoom, njegovom suprugom, sinom i četvoricom drugih nestao u uzburkanom moru . Pronađena je samo jedna osoba, lokalni učitelj.

Samo nekoliko tjedana ranije, drugi je čamac nestao kod obale Bougainvillea s 13 putnika, što je završilo 50 km sjeverno od odredišta 36 sati kasnije. Načelnik policije Bougainvillea, Francis Tokua, od tada je rekao da vlada razmišlja o ograničavanju putovanja brodom za vrijeme lošeg vremena.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.