Dvojica muškaraca 29 dana plutali Tihim oceanom: “Stekli smo pozitivno iskustvo i odmor od pandemije”

Foto: Youtube / Screenshot / Morski HR / Ilustracija

Dvojica muškaraca sa Solomonovih otoka koji su proveli 29 dana izgubljeni na moru nakon što je njihov GPS uređaj prestao raditi spašeni su uz obalu Papue Nove Gvineje – 220 Nm ili oko 400 km udaljene od mjesta na kojem je započelo njihovo putovanje.

Livae Nanjikana i Junior Qoloni krenuli su s otoka Mono u zapadnoj provinciji na Solomonovim otocima ujutro 3. rujna u malom motornom čamcu sa 60 konjskih snaga, piše Guardian.

U takvom plovilu su planirali otputovati 200 km južno do grada Noro na otoku New Georgia, koristeći kao vodič zapadnu obalu otoka Vella Lavella i otok Gizo s njihove lijeve strane.

– Već smo plovili ovuda i trebalo je biti u redu – rekao je Nanjikana.

No, čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonove otoke od susjeda, Papue Nove Gvineje, grubo je i nepredvidljivo.

Samo nekoliko sati nakon putovanja naišli su na jaku kišu i snažan vjetar, zbog čega je bilo teško vidjeti obalu koju su trebali slijediti.

– Kad je došlo loše vrijeme, postajalo je sve gore i bilo je zastrašujuće kada se naposljetku i GPS pokvario. Nismo mogli vidjeti kamo idemo, pa smo jednostavno odlučili ugasiti motor i pričekati, kako bismo uštedjeli gorivo – ispričao je.

Plutali su 29 dana, preživjevši od naranči koje su spakirali za put, kokosa koje su pronalazili u moru i kišnice koju su prikupljali komadom platna. Stigli su tako 220 Nm sjeverozapadno od mjeska polaska, te su naposljetku uočili ribara uz obalu Nove Britanije, Papua Nova Gvineja .

Foto: Screenshot / Morski HR / Ilustracija

– Nismo više znali gdje smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj zemlji – rekao je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kad su 2. listopada stigli u grad Pomio, morali odnijeti s broda. Pregledani su u lokalnoj klinici i sad se oporavljaju.

Nanjikana je rekao da su stekli i pozitivno iskustvo, poput prisilnog odmora od kaosa globalne pandemije.

– Nisam imao pojma što se događa dok smo bili na moru. Nisam čuo za Covid ili bilo što drugo. Radujem se povratku kući, ali ovo je bio i lijep odmor od svega – rekao je.

Iz Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Solomonovih Otoka sa sjedištem u Papui Novoj Gvineji, rekli su da su u kontaktu s Nanjikanom kako bi osigurali sve potrebno kako bi se obojica mogli vratiti kući.

Sjeverno od otoka Mono, odakle su dvojica muškaraca krenula, nalazi se otok Bougainville u sklopu Papue Nove Gvineje.

U srpnju je čamac s Bougainvilleovim ministrom zdravlja Charryjem Naptoom, njegovom suprugom, sinom i četvoricom drugih nestao u uzburkanom moru . Pronađena je samo jedna osoba, lokalni učitelj.

Samo nekoliko tjedana ranije, drugi je čamac nestao kod obale Bougainvillea s 13 putnika, što je završilo 50 km sjeverno od odredišta 36 sati kasnije. Načelnik policije Bougainvillea, Francis Tokua, od tada je rekao da vlada razmišlja o ograničavanju putovanja brodom za vrijeme lošeg vremena.

I.B.