Crni rižot od sipe

Foto: Marijan Zujić

Sipa je glavonožac koji živi uz obalu Atlantskog oceana, Sjevernog i Sredozemnog mora, a česta je u Jadranu, posebno u sjevernom dijelu. Najviše se hrani sitnom ribom i rakovima a ima veoma ukusno meso. Naraste do 60 cm dužine i preko 3 kg težine. Najpoznatije jelo od sipe je crni rižot,  koji je u prošlosti bio sirotinjska hrana poput hobotnice.

Marijan Zujić

Priprema crnog rižota je veoma jednostavna. Tajna dobrog rižota leži u laganom dodavanju ribljeg temeljca. Rižot je važno kontinuirano miješati, a kada riža upije svu tekućinu, ponoviti dolijevanje temeljca sve dok riža ne bude mekana. Za dobar rižoto važan je i odabir kvalitetne riže. Za pripremu obično koristim rižu ZLATOPOLJE ili Arborio koje su zbog specifičnosti zaslužne za kremastu strukturu jela.

Rižoto pripremajte u širokom loncu (teći) jer se isparavanjem tekućine pojačavaju okusi. Pažljivo odvojite vrećicu s crnilom i spremite je u  šalicu da se ne razlije.

Crnilo ide u rižoto pri kraju kuhanja i daje mu poseban okus. U plitkom loncu zagrijte domaće maslinovo ulje, ubacite sitno sjeckanu kapulu na kockice i dinstajte, kad se zažuti dodajte sjeckani češnjak (3-4 režnja).

Foto: Marijan Zujić

Nakon toga dodajte sipu izrezanu na kockice dinstajte petnaestak minuta dok omekša, zatim ulijte 1 do 2 dl bijelog vina i pustite da zakuha. Posolite, popaprite, ubacite jedan do dva lovorova lista i crnilo te ubacite rižu, kuhajte sve skupa na laganoj vatri dok riža bude gotova. Podljevajte temeljcem umjesto običnom vodom.

Foto: Marijan Zujić

Često pripremam ribu lešo i riblju juhu, višak juhe zamrznem i koristim kod kuhanja rižota. Pred sam kraj dodati sitno sjeckani peršin, malo maslaca ili maslinovog ulja. Ugasite štednjak, poklopite lonac i ostavite 5 do 10 min da se odmori jer onda riža bude tečnija.

Vruće servirajte uz naribani sir  parmezan i sitno sjeckani svježi peršin. Veoma je važno da rižot prije serviranja ne stoji duže od desetak minuta jer se previše zgusne i gubi na okusu i kvaliteti.

Pojedini kuhari u rižot još stavljaju malo (žlicu) konšerve ili rajčice te malo ružmarina što ja ne prakticiram. U crni rižot možete još nadodati: školjke, isjeckanu malu hobotnicu, lignje, repiće škampa i kozica ili nekoliko zrna boba, što mi posebno prija.

Iako je mnogima crni rižot zasitno jelo, meni nije, pa uvijek uz njega serviram riblju paštetu, repiće kozica, pikantni sir…. Jela za uživanje, privlače svojim okusom, izgledom, bojama, mirisom te načinom serviranja.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić