2 min. čitanja

NAPREDAK ILI DEVASTACIJA? Hotel u Postirima podijelio javnost i struku

NAPREDAK ILI DEVASTACIJA? Hotel u Postirima podijelio javnost i struku
Foto: HRT / Screenshot

POSTIRA – U malom ribarskom mjestu Postira na Braču izgradnja velikog hotela izazvala je žustre rasprave ovoga ljeta. Zagovornici projekta vide ga kao zalog za budućnost koji donosi nova radna mjesta, a kritičari, pak, kao devastaciju kojom će se uništiti održivi turizam u Postirima.

Do ovoga ljeta o Postirima na otoku Braču uvijek se govorilo u superlativima – malo ribarsko mjesto s oko 1500 stanovnika u kojemu se dobro živi. Rade svi koji mogu i žele, a jedna od rijetkih preostalih tvornica ribe zapošljava 330 ljudi. Gotovo svi bave se i poljoprivredom, posebno maslinarstvom. Postirani su i od maslina napravili brend pa im dolaze turisti iz cijeloga svijeta na Svjetsko prvenstvo u branju maslina, prenosi HRT.

Turizma je isto točno koliko treba, još samo da je malo produljiti sezonu. Čini se da su uspjeli sve uravnotežiti i biti primjer održivog turizma te ugodnog života u malom otočnom mjestu.

“Tik uz more – hotel na četiri kata s 230 soba”

A onda je ovo proljeće u uvali Prja, tik uz more i tek minutu hoda udaljen od rive, niknuo hotel na četiri kata s 230 soba.

– Svatko tko ga vidi, vidi da je to jednostavno predimenzionirano i da ovakva arhitektura u našem malom mistu ne stoji. To je stvarno van svih gabarita, rekao je Nikola Matulić, nezavisni vijećnik općine Postira.

Hotel je naravno bio i glavna tema razgovora, a nerijetko i rasprava među mještanima i vikendašima jer nemaju svi isto mišljenje. Na pitanje što misle o novom hotelu, kažu:

– Da je to sve lijepo, da se nešto događa novo, da će se zaposliti ljudi, a oni koji dolaze u Postire na deset dana i imaju pravo tražiti da ostane onako kako je, mislim da je to glupo, a takvih jako puno ima po medijima, kaže Fanica Jelinčić.

– Da je malo glomazan je, ali s ove strane ni ne vidiš to toliko – kaže Tomislava Koić.

– Bilo je bolje da je ostala tvornica. Došla je promjena i treba se prilagoditi toj promjeni, dodaje Jakša Vlahović.

– Čini mi se da je dobar, a što će biti na kraju, ne znam. Za sada mi ne izgleda loše. Netko se buni da je veliki – netko da je mali, kaže Tonči Petković.

Marović: Hotel je za mjesto pozitivna stvar

Tko će raditi, kako će se riješiti pristupna cesta, hoće li tih novih 500-tinjak turista promijeniti sliku Postira, hoće li si domaći ljudi moći priuštiti kavicu s pogledom, je li hotel mogao biti manji, izgledati drukčije?  Sve su to pitanja za mladog načelnika Sinišu Marovića.

– Definitivno da će se ovaj hotel susresti s nekim problemima i pitanjem radne snage, no ja ne bih rekao da su to problemi, nego izazovi i mogućnosti za mještane i za cijeli otok, jedna pozitivna stvar – smatra načelnik Marović.

Elizabeta Biočina/M.M./Puls/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.