2 min. čitanja

Jednostavni domaći recepti: Kokot ispod peke

Jednostavni domaći recepti: Kokot ispod peke
Foto: Marijan Zujić

Neobičan recept, moram vam priznati. Prošle sam godine, prvi put spremao ovo jelo koje se svima svidjelo.

Marijan Zujić

U ova tri kokota bilo je oko 10 kg. Kokot je vrsta vrlo cijenjene ribe u Italiji (delikatesa), a mnogo naših ljudi nikad ga nije provalo kakav je za jelo, niti su čuli za njega a nisu ni vidjeli ovako velike primjerke te ribe.

Oguli se i izreže krumpir, posoli te se polije suncokretovim uljem i dobro izmiješa. Ostružu se 3-4 mrkve, očiste 2-3 glavice kapule. Ubacio sam 3 velike glavice češnjaka u komadu na nagovor prijatelja, bio je izvrstan a kad se je ispekao u ljusci uopće nije imao jak intezivan miris.

Sve navedeno se stavi u tacnu i peče ispod peke oko pola sata zatim se doda riba koja se prekrije aluminijskom folijom i nastavi peći zajedno s krumpirom. Pred sam kraj pečenja (zadnjih 20 minuta) kad žerava oslabi, skinuti foliju, uliti 1-2 dcl bijelog vina, malo domaćeg maslinovog ulja a možete dodati još povrća po želji, roge paprike, tikvice, šampinjone i slično.

Servirati uz sezonsku salatu te hladno bijelo vino i mineralnu vodu.

Važna napomena, tijekom pečenja, ne dirati ribu da se ne raspadne, nema se potrebe okretati ribu jer se ispod peke ravnomjerno peče.

Da je peka s kokotom bila dobra vidi se iz priloženoga. Na posljednjoj slici je ono što je od nje ostalo nakon pola sata.

Marijan Zujić

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Morski kokot pod pekom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.