6 min. čitanja

U Rijeci održan drugi hrvatski ronilački kongres, uz veliku akciju čišćenja podmorja

U Rijeci održan drugi hrvatski ronilački kongres, uz veliku akciju čišćenja podmorja
Foto: PRESS

RIJEKA – Nakon situacije koju je uzrokovao korona virus, tijekom ovog vikenda okupila se ponovo ronilačka struka na drugom hrvatskom ronilačkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem koji se je održavao u Gradu Rijeci, Centar Zamet u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Rijeka, Ronilačkim centrom Marco Polo i Ronilačkim klubom HRVI Nemo- Adriatic.

Više od 250 sudionika kongresa iz različitih dijelova Hrvatske, ali i drugih zemalja regije imali su priliku sudjelovati na edukativnim i zanimljivim predavanjima tijekom dva dana trajanja kongresa.

Marjan Radović, Dalibor Andres – Foto: PRESS

Važnost kongresa prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka koja se uključila u organizaciju samog kongresa, a v.d. predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka i drugi potpredsjednik Insuleura – Mreža otočnih, trgovačkih i industrijskih komora Europske unije, prof.dr.sc Heri Bezić istaknuo kako je kod nas ronilački turizam još uvijek zanemaren te da ronjenje nije u cijelosti iskorišteno. Uz predivne otoke, podmorje i obalu treba imati u vidu mogućnosti ronilačkih aktivnosti kao dodane vrijednosti ukupne turističke ponude.

Kongres su podržale i brojne institucije Republike Hrvatske tako je pokroviteljstvo kongresu pružilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Foto: PRESS

Tijekom trajanja kongresa obrađivale su se brojne teme koje su uključivale turizam, ronjenje u vatrogastvu, speleoronjenje, podvodnu fotografiju, sport, sigurnost u ronjenju, zaštitu podmorja i ekologiju, a posebni naglasak stavljen je na zdravstveni aspekt ronjenja nakon posljedica koje uzrokuje Covid 19.

Kongres su podržala i resorna ministarstva te su se u panele uključili i relevantni predavači gdje se je razvila konstruktivna diskusija.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak je istaknuo kako je u velikoj ekspanziji zdravstveni turizam, kongresni turizam te sportski i rekreativni turizam, dok je ronjenje jedna od rastućih turističkih grana te je jedna od važnijih zadaća Ministarstva turizma i sporta davati podršku ovakvim i sličnim projektima.

Andreja Vedrina, Promocija ronjenja – Foto: PRESS

Podršku provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je i Ravnateljstvo civilne zaštite, a sudjelovali su i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su se uključili i u najmasovniju ekološku akciju čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner, dok je Ravnatelj civilne zaštite pozdravio organizatore i uzvanike.

– Potrebu za daljnjim razvojem ronjenja u aspektu civilne zaštite i zaštite stanovništva potvrđuju nam brojne i učestale prirodne katastrofe, a zabrinjavajući je podatak da na svjetskoj razini od svih katastrofa 40% čine poplave. Kako bi ublažili posljedice takvih nesreća važno je imati osposobljene timove za traganje i spašavanje u poplavama. Novina je da smo pokrenuli ustrojavanje ronilačkog tima na razini Republike Hrvatske koji će u svakom trenutku po mobilizacijskom pozivu bio spreman za djelovanje unutar državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite bilo da je riječ o pružanju međunarodne pomoći ili intervencijama unutar zemlje – istaknuo je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Heri Bezić, Nina Perko, Andreja Vedrina, Damir Trut, Tomislav Družak, Rene Cipovec – Foto: PRESS

– Rijeka je okrenuta turizmu, a i naše gospodarstvo je uvijek bilo okrenuto moru dok je ronjenje vrlo važan segment turističke ponude. Kvarner je atraktivna ronilačka destinacija uz brojne ronilačke lokacije koje imamo, a samim tim i podržavamo da ronjenje bude još više zastupljeno u gospodarskoj aktivnosti – kazao je gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović.

Veliki naglasak kongresa stavljen je na potrebu zaštite podmorja, a upravo ronioci svojim kontinuiranim ekološkim akcijama čišćenja održavaju naše more čistim. Kroz zanimljive panele vezane uz zaštitu podmorja obrađivala se tema potrebe zaštite podmorja i sufinanciranja održavanja ekoloških akcija.

Donat Petricioli – Foto: PRESS

Sudionicima kongresa obratila se je dr.sc. Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istaknula važnost zaštite mora i podmorja te zaštitu većine lokacija za buduće generacije uz naglasak na sigurnost ronioca koji su učesnici pomorskog prometa sa željom da kongres kroz panele i rasprave iznjedri nove smjerove u uređenju ronjenja u Republici Hrvatskoj.

Partner kongresa je Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica grada Rijeke, a uzvanike i sudionike kongresa pozdravio je i direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa te naglasio važnost održavanja ovog kongresa i pružanje podrške kongresu i ekološkoj akciji čišćenja podmorja u Rijeci.

Podvodna izložba fotografija – Foto: PRESS

Posebno zanimljiva predavanja bila su vezana za podvodnu fotografiju, kao i brojne prikazane ekspedicije. Mnogobrojna publika, mogla je tako uživati u prikazima olupina brodova koje Jadransko more krije.

Podršku kongresu pružili su KBC Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Posebno zanimljivo i interesantno je bilo na predavanjima koja su vezana za zdravlje u ronjenju te utjecaj COVID infekcije na ronjenje i zdravlje ronioca o čemu su govorili relevantni predavači. Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške sponzora kongresa; INA, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Highfield i Drinkomatic.

Eko patrola 2021. Kvarner,, – Foto: PRESS

Sudionicima se obratila i direktorica Agencije Promocije ronjenja, Andreja Vedrina te istaknula kako ronjenje postaje jedna od bitnijih grana turizma i osim što je generator predsezone i posezone jedan je od važnijih i unosnijih turističkih proizvoda te najavila i održavanje 3. hrvatskog ronilačkog kongresa uz mogućnost proširenja na 1. hrvatski ronilački sajam koji nedostaje ovoj grani.

Ekološka akcija čišćenja podmorja – Foto: PRESS

Nakon završetka 2. Hrvatskog ronilačkog kongresa, ronioci, sudionici kongresa, uključili su se u veliku ekološku akciju čišćenja podmorja, Eko patrola 2021. – Kvarner koja se održavala na šest lokacija diljem Kvarnera (Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski), a koju su podržale Turistička zajednica Kvarnera, zatim Turističke zajednice grada Rijeke, Bakra, Kraljevice, Crikvenice i Novog Vinodolskog pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nesebičnu pomoć sponzora Eko patrole 2021. – Kvarner, INE (naftne kompanije s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj) u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Ekološka akcija, Eko patrola 2021. – Kvarner – Foto: PRESS

Ekološka akcija čišćenja podmorja održavala se je u organizaciji DC Marco Polo, RK HRVI Nemo-Adriatic, KPA Kostrena, SPD Luben, Bakar, KPA Adria, DC Mihurić i DC Dive Side.

Medijski pokrovitelji kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner su Morski.hr, Gorgonija.com, Scubalife i Mreža TV.

Foto: Morski HR

Drugi Hrvatski ronilački kongres još jednom je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku dok je zaključak sudionika kongresa kako samo zajedničkim snagama i radom ovaj vid turizma može biti u cijelosti iskorišten uz važnost podrške relevantnih državnih institucija, a provođenjem Eko patrole 2021. – Kvarner ronioci su još jednom vlastitim primjerom pokazali koliko je važna briga za podmorje sudjelovanjem u čišćenju podmorja diljem Kvarnera.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.