NAUTIČKI SAVJETI Bijeg od iznenadne oluje

Foto: Promo

Do sada smo u rubrici “Nautički savjeti” govorili o elementima sigurnog veza, propisima, postupcima, pravilima i radnjama za njegovo ostvarenje. No kako stići do sigurnog veza ukoliko vas unatoč svemu zahvati oluja na otvorenom moru?

Iznenadne oluje događaju se otkad je plovidbe, a posljednjih godina takve pojave su sve češće. Prema prognozi, takva je mogućnost navedena kao “mogući lokalni neverini”. 

Promatranje vremenske situacije ukazuje nadolazeći neverin, desetak minuta prije nego što će stići do nas. Na izgled od nikuda, odjednom žestoko zapuše, oblaci zaprijete i atmosferski tlak padne. Svaki iskusni nautičar sigurno je to doživio, pa možda i više puta. No, tih desetak minuta je dovoljno vremena, ako znamo što nam je činiti. 

U upravo opisanoj situaciji svi će članovi posade, s pravom očekivati skiperove naredbe. Reagirajte mirno da ne stvarate paniku, ali odlučno i odrješito. Procijenite kojom brzinom oluja nadolazi i iz kojeg smjera, kako biste pripremili brod za nastavak plovidbe po otvorenom moru, sve dok neverin ne prođe. Odaberite jednog člana posade koji će ostati s vama na kormilu, a ostatku posade naredite da se sklone u potpalublje. Svima naredite da stave na sebe prsluke za spašavanje, a vi i vaš pomoćnik trebate obući kišna odijela i brodske cipele, te staviti automatske sigurnosne pojaseve. Posada u potpalublju mora zatvoriti sve prozore na brodu, pospremiti u spremišta i učvrstiti sve što bi moglo pasti na pod, uključujući posude, tanjure, čaše i pribor za jelo. Ne zaboravite zatvoriti bokaporte i tambuč.

Na jedrilici, jedra se moraju skupiti, bimini zatvoriti, a samo sprayhood je dovoljno čvrst da izdrži udare vjetra. U momentu kad vas neverin dohvati, trebali bi biti okrenuti pramcem na vjetar i kretati se minimalnom brzinom koja dozvoljava upravljanje brodom. Taj manevar pretpostavlja, da ste prije dolaska neverina do vašeg broda bili dovoljno udaljeni od obale.  Za vrijeme trajanja neverina, trebate se osloniti samo na pokazivač smjera vjetra i držati pramac na vjetar, a valove nastojte sjeći ravno. Često nije moguće držati otvorene oči prema vjetru, moru i kiši, pa vam preostaje samo navigacija prema instrumentima.

Neverini obično kratko traju, tek desetak minuta. Nakon njegovog prolaza treba ocijeniti vremensku situaciju i odlučiti se za neku od opcija sigurnog veza. Ukoliko vas neverin uhvati na bovi ili sidru, potrebno je pokrenuti motor. Odmjerenom vožnjom prema naprijed ćete olakšati bovi ili sidru držanje vašeg broda.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAUTIČKI SAVJETI Sigurno vezanje broda na tranzitni vez 

NAUTIČKI SAVJETI Osiguranje skipera