3 min. čitanja

Pravomoćnom presudom za dubrovačku plažu poništena koncesija, no koncesionar je i dalje u Registru

Pravomoćnom presudom za dubrovačku plažu poništena koncesija, no koncesionar je i dalje u Registru
Foto: HRT / Screenshot

DUBROVNIK – Nešto čudno događa se na najvećoj dubrovačkoj plaži u Uvali Sumartin na poluotoku Lapadu. Iako je Visoki upravni sud još prošle godine poništio rješenja o koncesiji za plažu tvrtki Dubrovački zalasci sunca d.o.o., oni su i dalje u Registru koncesija.

Otkrio je to dubrovački profesor Igor Legaz, koji je o svemu obavijestio nadležne institucije. Profesor Legaz tvrdi da tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. bespravno koristi spomenutu plažu te da nemaju pravo na koncesiju jer im je ista poništena još prošle godine pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH. Pa ipak, navedena tvrtka i dalje se vodi u službenom Registru kao koncesionar.

Foto: Screenshot/Igor Legaz

A priča ide ovako. Skupština Dubrovačko-neretvanske županije je sredinom prosinca 2014. godine donijela odluku o dodjeli koncesija na pomorskom dobru za lapadsko kupalište Sumartin tvrtki Dubrovački zalasci sunca d.o.o. Koncesija je stupila na snagu 1. srpnja 2015.

Riječ je, inače, o lokaciji koja je dugi niz godina bila javno dobro od posebnog interesa, odnosno javna plaža i park koji nisu ekskluzivno pripadali niti jednom hotelu.

Stanovnici Lapada neugodno su se iznenadili 2017. godine kada je tvrtka kojoj je dodijeljena koncesija u potpunosti devastirala tamošnji park kako bi izgradili površinu za najam ležaljki. Iako su porušena višedesetljetna stabla i pokrenuti upitni građevinski zahvati, lokalna zajednica nije reagirala. Uslijedile su potom tužbe te prijave od strane civilne udruge „Divlja liga vaterpolo”, iz koje tvrde da se oko ovog zemljišta muljavi već godinama.

Prev 1of8 Next

Nije im jasno kako je moguće da se unatoč dvjema pravomoćnim presudama Visokog upravnog suda, koji je prošle godine poništio Rješenja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Odluku Županijske skupštine Dubrovačko neretvanske županije o odabiru društva Dubrovački zalasci sunca kao najpovoljnijeg ponuditelja za gospodarsko korištenje i uređenje plažno rekreacijskog centra, ta tvrtka i dalje vodi kao legalni koncesionar. Potvrđuje to i uvid u Registar koncesija.

Inače prema članaku 70. Zakona o koncesijama, u slučaju pravomoćne sudske presude kojom se poništava ugovor o koncesiji, ista prestaje važiti po sili zakona.

Foto: Screenshot/Zakon.hr

Na pitanje kako je moguće da unatoč pravomoćnoj presudi, navedena tvrtka i dalje uživa pravo koncesionara, iz Dubrovačko – neretvanske županije stiže odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

Dubrovačko-neretvanska županija davatelj je koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Odluke Županijske skupštine potvđene su rješenjima nadležnog ministarstva te su sklopljeni ugovori s tvrtkom Dubrovački zalasci sunca d.o.o. Predmetne koncesije upisane su uredno u Registar koncesija.

Upravni sudovi u Osijeku i Splitu, također su potvrdili rješenja Ministarstva i Odluke Dubrovačko- neretvanske županije. Daljnjim Žalbama, Visoki upravni sud, pravomoćnom presudom od 2019. godine, također je potvrdio presudu Upravnog suda, Rješenje Ministarstva te Odluke Županije. Također isti Visoki upravni sud svojom presudom iz 2020. godine, poništio je navedene akte, ostavljajući na snazi navedenu presudu Visokog upravnog suda iz 2019. godine, kojom je predmetna odluka o koncesiji postala pravomoćna.

S obzirom da su nadležno Ministarstvo kao i Županija, zaprimili navedene presude, a zbog njihove kontradiktornosti, Županija je putem Ministarstva zatražila od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu, izvaredno preispitivanje zakonitosti donesene presude.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, uputilo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti, nalazeći pri tom da su odluke Županije te nadležnog ministarstva utemeljene na pravilnoj primjeni zakona. U skladu s navedenim nisu se stekli uvjeti za raskid ugovora o koncesiji – stoji u službenom odgovoru Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine DNŽ-a.

Iz udruge “Divlja liga vaterpolo” poručuju da neće stati s pritiscima dok se ne rasvijetli cijeli slučaj, a poručuju i da će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.