Djeca koriste podmorske dronove u istraživanju morskog okoliša i promjena u njemu

Foto: IRIM

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca će imati priliku da, koristeći podmorske robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom. Upravo ono što rade znanstvenici.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti.

Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo.

Poseban dio projekta usmjerit će se u integraciju s održivim morskim gospodarstvom na Lastovu. Jedan dio projekta bit će posvećen i istraživanju kopnenih voda. U idućoj fazi, projekt će se proširiti u Norvešku.

Djeca će također razmišljati o tome kako promjene u moru utječu na način života ljudi diljem svijeta i kako se mogu uključiti u svoje zajednice kako bi pokrenule pozitivne promjene. Pogledajte ovaj primjer iz drugih projekata – djeca su izradila uređaj za zaštitu od poplava u nerazvijenom mjestu, ‘ono što odraslima nije ni palo na pamet’.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti stalno prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo. Isto tako izgrađuje se i njihova digitalna pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Za sve zainteresirane ustanove koje rade s djecom otvorene su i prijave do 17. listopada 2021., a odabir ustanova do 24. listopada 2021. Dostava robota (dronova), početna edukacija (online) i prvo mjerenje: do 7. studenoga 2021.

Detaljnije informacije o projektu i prijavnicu možete pronaći OVDJE.

Nositelj projekta je Institut za razvoj i inovativnost mladih – Croatian Makers, sa svojim partnerima WWF AdriaThe European Wergeland Centre, HGSS. Financijskom donacijom projekt podržava Mate Rimac.

I.B.