1 min. čitanja

Dubrovnik prvak u digitalnoj spremnosti gradova u 2021.

Dubrovnik prvak u digitalnoj spremnosti gradova u 2021.
Foto: HTZ

DUBROVNIK – Grad Dubrovnik najbolji je grad u digitalnoj spremnosti, u kategoriji malih gradova, prema Analizi digitalne spremnosti hrvatskih gradova u 2021. koju je treću godinu zaredom provela konzultantska tvrtka Apsolon. U konkurenciji 20 hrvatskih gradova i prema cjelokupnom indeksu digitalne spremnosti, zauzeo je visoko treće mjesto, odmah iza Rijeke i Zagreba.

Dubrovnik je odnio apsolutnu pobjedu u tri od pet kategorija –u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga, Dostupnost gradskih podataka i Participacija građana u odlučivanju. U području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja zauzeo je drugo mjesto.

Kao primjer dobre prakse izdvaja se pružanje uvida građanima u sve gradske račune putem mrežnih stranica, kao i veliki set otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka.

– Grad Dubrovnik sustavno koristi i razvija nove digitalne i Smart City koncepte, koristeći suvremena rješenja kako bi unaprijedio sveukupnu kvalitetu života te kako bi svoje poslovanje u što većoj mjeri otvorio prema građanima. Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani do najniže razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje te sudjelovanje u donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom”. Koristeći ga mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije – izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Ukupni pobjednik prema cjelokupnom Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova ove je godine Rijeka, koja je na prvom mjestu i u kategoriji velikih gradova. U skupini srednjih gradova pobjedu je odnijela Pula.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.