OBJAVLJENE SATELITSKE SNIMKE U tri tjedna erupcija na La Palmi uništila gotovo 2 tisuće domova

Foto: Twitter

Vulkan na kanarskom otoku la Palmi i dalje ne da mira stanovnicima ovog otoka. Prema posljednjim podacima uništio je gotovo 2 tisuće objekata, evakuirano je oko 6 tisuća ljudi, a osim užarenih potoka lave, stanovnici La Palme od nedjelje žive i sa sve češćim potresima.

Potoci lave i dalje se slijevaju brzinom od 700 metara na sat prema oceanu niz otok La Palmu. Mnogi stanovnici odavno su se oprostili od svojih domova, koje je uništila lava prilikom prolaska kroz naseljena mjesta.

– Već smo naučili živjeti u novim okolnostima. Lava određuje kakav će nam biti dan i gdje ćemo se kretati. Nemamo izbora – izjavila je jedna od stanovnica otoka nakon gotovo 3 tjedna suživota s probuđenim vulkanom.

Otočani se od nedjelje žale i na sve češća podrhtavanja tla. Na Twitteru je objavljena simulacija seizmičkih aktivnosti na otoku posljednja tri tjedna.

Lava je već uništila dobar dio poljoprivrednih površina, a podaci govore i o gotovo 2 tisuće uništenih domova. Snimke iz zraka pokazuju kako lava odnosi kuće kao da su od kartona.

Rijeke lave uništile su posljednje objekte koji su ostali u selu Todoque, a satelitske snimke snimile su nove potoke lave koja se slijeva do obale. Pred stanovnicima otoka La Palme je neizvjesna budućnost.

 

K.B.