1 min. čitanja

Počinju Dani hvarskog kazališta

Počinju Dani hvarskog kazališta
Foto: Ivo Vučetić

HVAR – „Biografsko i autobiografsko u hrvatskoj književnosti i kazalištu“ tema je 48. znanstvenog skupa Dani hvarskog kazališta koji se održava od 13. do 16. listopada u Hvaru.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnog kruga Split, Grada Hvara i udruge Hvarsko pučko kazalište i ove godine okupit će se ugledni teatrolozi, kazališni stručnjaci i umjetnici, a u programu skupa bit će predstavljeno 30 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 47. Dana hvarskog kazališta.

Službeno otvorenje manifestacije je sutra, no scenski dio programa počinje večeras u kapelici na Venerandi, gdje će prof. Milan Lakoš iz Hvarskog pučkog kazališta održati pjesničku večer posvećenu Tončiju Petrasovu Maroviću (1934. – 1991.) Suprotiva (iz jazika ditinjstva u ditinjstvo jazika…) povodom 30. obljetnice smrti ovog velikog hrvatskog književnika.

Sutra u 20 sati u hvarskom kazalištu, Gradsko kazalište „Mali princ“ iz Omiša izvest će Klitemnestru Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića, dok će u petak u konobi Luviji Filozofiju vina (vinsku simfoniju) mađarskog književnika Béle Hamvasa izvesti dramski glumac Zoran Kelava Žbore.

Znanstveni skup koji se u Hvaru održava od 1974. godine temama obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te već gotovo pet desetljeća otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, dok su zbornici Dana Hvarskoga kazališta i danas nezaobilazna te često iscrpno citirana riznica građe, studija i rasprava za proučavanje hrvatske književnosti i kazališta.

Već drugu godinu za redom skup je zbog pandemije s tradicionalnog termina u svibnju prebačen za listopad, a sva događanja održavat će se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.