Započelo asfaltiranje Pelješkog mosta

Foto: HRT / Screenshot

KOMARNA/BRIJESTA – Posao na jednom od najvažnijih infrastrukturnih objekata koji se trenutačno kod nas grade primiče se kraju. HTV-ova ekipa provozala se preko Pelješkog mosta i snimila asfaltiranje, koje je jučer počelo.

Nasred Pelješkog mosta bijeli dim iz vrućeg asfalta. Postavlja se prvi sloj.

– Lijevani asfalt je specifičan, kao što vidite, nemamo valjaka na ugradnji, on ima nešto veću žitkost i nešto veći udio bitumena nego standardni asfalti i nije toliko čest u našoj cestogradnji, objasnio je Ivica Granić, voditelj radova na asfaltiranju Pelješkog mosta iz tvrtke CRBC.

– Ovakva vrsta asfalta specifična je po tome što je otpornija na prodiranje vode i soli i samim time pruža dugotrajniju zaštitu konstrukcije, rekao je inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Davor Perić.
Kad se na dva traka u cijeloj dužini mosta izlije asfalt, na njega će se postaviti drugi sloj, takozvani habajući asfalt. Nakon toga slijedi isti posao na druga dva.

– Očekujemo da ćemo postavljanje asfalta na dva traka s pločanske strane mosta završiti za 15 dana, a na druga dva traka, s neumske strane, postavit ćemo do kraja studenoga, najavio je Chen Yong, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta iz CRBC-a.

Asfaltiranje mosta nije jedino što se u ovom trenutku ondje radi.

– Ugrađuju se ograde za zaštitu od vjetra, završava se bojenje antikorozivnim premazom te se završavaju neki radovi na pristupnim cestama neposredno uz most, istaknuo je Perić.

I još jedan vrlo zahtjevan posao obavljaju alpinisti na stupovima mosta.

– Prva faza je pranje stupova visokotlačnim peračem, druga faza je impregnacija mosta za dulji rok trajanja betona, naveo je Ivica Beović, alpinist iz Omiša.

Dočekali smo i taj dan da prođemo automobilom, ali uz posebnu dozvolu voditelja gradilišta. Asfaltiranim mostom trebali bismo proći prije Božića, naravno – ako vrijeme posluži graditelje.

D.G.