2 min. čitanja

DIO NOVCA IDE RADNICIMA Spor između Uljanik brodogradilišta i bivšeg holdinga u stečaju rješava se nagodbom

DIO NOVCA IDE RADNICIMA Spor između Uljanik brodogradilišta i bivšeg holdinga u stečaju rješava se nagodbom
Foto: Uljanik

PULA – Sporna višemilijunska potraživanja između Uljanik Brodogradilišta i Uljanika u stečaju na račun obračuna troškova veza i skladištenja opreme za zatečene novogradnje, koja su bila predmet nekoliko sporova pred nadležnim sudovima, riješit će se sudskom nagodbom za koju je jučer zeleno svjetlo dala Skupština vjerovnika nekadašnjeg krovnog društva propalog pulskog holdinga, javlja Novi list.

Ukupna potraživanja temeljem tog osnova od strane Uljanik Brodogradilišta prema Uljaniku u stečaju penju se na 13,3 milijuna kuna, a nagodbom će se taj sporni odnos zaključiti tako da će Uljanik u stečaju isplatiti osam milijuna kuna plus PDV. Tim novcem Uljanik Brodogradilište u stečaju trebao bi namiriti jedan mali dio radničkih potraživanja, kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda.

Problem oko ovih potraživanja ima ishodište u potpisanim sporazumima i ugovorima odmah po otvaranju vala stečajeva u Uljanik grupi. Tim je parafiranim dokumentima bivše Uljanik brodogradilište ispostavljalo račune za troškove veza i skladištenje prateće opreme za novogradnje 500, 526 i 531, koje su se vodile pod Uljanikom.

Valja podsjetiti na to da je Uljanik Brodogradilište u stečaju po istom osnovu naplatilo nemali iznos od »3. maja« za novogradnju 723. Radilo se o tankeru koji je bio baš trećemajski brod, izgrađen je na riječkom navozu, a odmah po porinuću otegljen je u Pulu na završno opremanje koje se ondje nikad nije obavilo.

Tu je i dočekao konačni krah i stečaj Uljanik Brodogradilišta, ali trećemajci ga nisu mogli dobiti natrag dok nisu podmirili zaračunate troškove veza i skladišta koji su za razdoblje od pola godine dosegnuli iznos od oko 1,4 milijuna kuna.

S obzirom na neizvjesnost sudskih postupaka, koji bi se zasigurno vodili još nekoliko godina, te bi generirali dodatne troškove, uspjelo se dogovoriti da se spor između bivšeg matičnog društva holdinga i Uljanik Brodogradilišta u stečaju riješi sudskom nagodbom za koju Uljanik u stečaju u ovom trenutku ima osigurana sredstva na sudskom depozitu u iznosu od 6,7 milijuna kuna, koja su izdvojena još kod prodaje novogradnji 500 i 531, dok će se preostali iznos isplatiti iz stečajne mase.

Orjana Antešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.