Međunarodna pomorska organizacija odobrila rezoluciju za proglašenje pomoraca ključnim radnicima

Foto: Pixabay

Gotovo dvije godine nakon početka pandemije, Odbor za pomorsku sigurnost (MSC) Međunarodne pomorske organizacije (IMO) odobrio je nacrt rezolucije Skupštine IMO-a kojom su obuhvaćena pitanja vezana za smjene posade, pristup medicinskoj skrbi i cijepljenju te proglašavanje pomoraca ključnim radnicima, piše Offshore energy.

Nacrt rezolucije odobren je tijekom 104. zasjedanja MSC-a održanog između 4. i 8. listopada 2021. godine. Trebala bi se usvojiti na 32. sjednici Skupštine IMO-a koja će se održati između 6. i 15. prosinca 2021. godine, prenosi Pomorac.hr.

Odluke

Konkretno, prema nacrtu rezolucije Skupštine, države članice potaknut će se na sljedeće radnje:

  • proglasiti pomorce ‘ključnim radnicima’ kako bi se olakšale smjene posade te osiguralo sigurno i nesmetano kretanje preko granica, te u tu svrhu priznavati relevantnu dokumentaciju;
  • razmotriti provedbu okvira protokola koje preporučuje industrija kako bi se osigurala sigurna provedba smjene posade i putovanja tijekom pandemije;
  • dati prioritet pomorcima pri cijepljenju u nacionalnim programima cijepljenja;
  • razmotriti izuzimanje pomoraca mjera koje zahtijevaju dokaz o cijepljenju kao uvjet za ulazak u zemlju, uzevši u obzir da pomorci često putuju preko granica;
  • omogućiti pomorcima neposredan pristup medicinskoj skrbi i olakšati medicinsku evakuaciju pomoraca kojima je potrebna hitna medicinska pomoć kada se potrebna medicinska skrb ne može pružiti ni na brodu ni u luci dolaska.

MSC je odobrio i Vodič o osposobljavanju i certifikaciji pomoraca za vlasti koje izdaju dokumente, države zastave broda i države luke tijekom pandemije.

Vodič sadrži preporuke za iznimne mjere usvojene tijekom pandemije. Naglašeno je da je ‘viša sila’, odnosno pandemija, privremena te da članovi STCW-a trebaju nastojati vratiti se što prije izvršavanju svojih obveza prema STCW Konvenciji i Kodeksu.

U prosincu prošle godine Ujedinjeni narodi usvojili su rezoluciju koja poziva članice da proglase pomorce i ostalo pomorsko osoblje ključnim radnicima te da provedu relevantne mjere kako bi se omogućila repatrijacija i smjene posade. Dokumentom je omogućena implementacija protokola priznatih od strane IMO-a.

Nakon poteza UN-a, sredinom prosinca, četrdeset pet država članica IMO-a i jedna pridružena članica, Hong Kong, proglasili su pomorce ključnim radnicima, što je važan korak ka rješavanju tekuće krize smjene posade.

D.G.