2 min. čitanja

OPĆINA BILICE KRŠI ZAKON! Ministarstvo mora: “Nemaju ovlasti graditi, ni naplaćivati privez brodova!”

OPĆINA BILICE KRŠI ZAKON! Ministarstvo mora: “Nemaju ovlasti graditi, ni naplaćivati privez brodova!”
Foto: Facebook / Ilustracija

BILICE – Naplaćujući privez na ilegalnim mulovima u Bilicama putem donacija, Općina Bilice krši zakon, proizlazi iz odgovora koji stiže iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Podsjetimo, na prošloj Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije iznijet podatak da Općina Bilice naplaćuje privez brodova na ilegalno sagrađenim mulovima u Bilicama, što je za ŠibenikIN potvrdio i načelnik Bilice Josip Čaleta Car. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pitali smo je li to u skladu sa zakonom odnosno kako je moguće da Općina može na taj način naplaćivati privez na ilegalnim mulovima?

– Jedinica lokalne samouprave ovlaštena je i dužna upravljati održavati, unapređivati i voditi brigu o zaštiti pomorskog dobra u općoj upotrebi koje se nalazi na njenom području. Jedinica lokalne samouprave ovlaštena je graditi  infrastrukturu i građevine na pomorskom dobru koje ostaju u općoj upotrebi. Iz istoga slijedi kako jedinica lokalne samouprave ne smije naplaćivati korištenje građevina na pomorskom dobru u općoj upotrebi, a koje su izgrađene u okviru redovnog upravljanja pomorskim dobrom. Gradnja građevina namijenjenih za privez plovnih objekata ne smatra se redovnim upravljanjem pomorskim dobrom.

Foto: Facebook / Ilustracija

Naime, morski i s morem neposredno povezani kopneni prostor s izgrađenim i neizgrađenim obalama, lukobranima, uređajima, postrojenjima i drugim objektima namijenjenim za pristajanje, sidrenje i zaštitu brodova, jahti i brodica, ukrcaj i iskrcaj putnika i robe, uskladištenje i drugo manipuliranje robom, proizvodnju, oplemenjivanje i doradu robe te ostale gospodarske djelatnosti koje su s tim djelatnostima u međusobnoj ekonomskoj, prometnoj ili tehnološkoj svezi sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama smatra se lukom.

Morska luka može biti luka otvorena za javni promet kojom upravlja lučka uprava ili luka posebne namjene kojom upravlja koncesionar. Sukladno navedenom jedinica lokalne samouprave nije ovlaštena graditi infrastrukturu namijenjenu za privez plovnih objekata niti naplaćivati privez na tako izgrađenim mulovima – odgovorili su za ŠibenikIN iz nadležnog Ministarstva.

Foto: Facebook / Ilustracija

Načelnik Općine Bilice Josip Čaleta Car za ŠibenikIN je ranije kazao kako je prije nekoliko godina naplaćivanje vezova putem donacija istraživao DORH koji nije utvrdio ništa sporno. Kazao je kako mulove Općina ne može legalizirati jer na području Općine još nisu utvrđene granice pomorskog dobra. No, iz odgovora koje stiže iz Ministarstva proizlazi da su granice pomorskog dobra uređene.

– Za lokaciju na kojoj je izgrađen tzv. mulo Mile Budaka granica pomorskog dobra je utvrđena 14.09.2018. godine, a Rješenje o granici pomorskog dobra dostavljeno službeno i Općini Bilice. Čestica gata je k.č.br. 3708 k.o. Vrulje – Bilice i zemljišnoknjižno je upisana kao OPĆE DOBRO – POMORSKO DOBRO.  Za cijelo područje Općine Bilice Povjerenstvo za granice pomorskog dobra Ministarstva donijelo je ukupno tri Rješenja o utvrđivanju granice pomorskog dobra (cca 1500 metara obale), dok Vlada Republike Hrvatske donijela dvije Uredbe o određivanju granice pomorskog dobra za k.o. Bilice (cca 600 metara obale) – kazali su za ŠibenikIN u Ministarstvu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.