Foto: Pixabay

Vlada je u četvrtak donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Ova Uredba primjenjivat će se na motorne benzine i dizelsko gorivo. Najviše maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost u iznosu od 11,10 kn/l određuju se za motorni benzin – EUROSUPER BS 95, EUROSUPER BS 98 i EUROSUPER BS 100, dok najviša maloprodajna cijena za dizelsko gorivo – EURODIZEL BS s porezom na dodanu vrijednost iznosi 11,00 kn/l.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV.

U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

– Do sad su postojale indicije da će se situacija s cijenama goriva uskoro stabilizirati. Nažalost, zadnji podaci govore da bi se rast mogao nastaviti. Zbog toga smo iskoristili zakonsku mogućnost koju imamo te utvrdili najviše maloprodajne cijene na koje nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove. Idućih 30 dana maloprodajne cijene eurodizela na benzinskim crpkama iznosit će najviše 11, a benzina 11,10 kuna po litri – priopćio je je resorni ministar Tomislav Ćorić i naglasio da će situaciju nastaviti i dalje pomno pratiti.

– Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata – rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

U narednom razdoblju, Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati, dodao je.

Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

D.G.