2 min. čitanja

ALARMANTAN IZVJEŠTAJ Svakoj petoj ptici u Europi prijeti izumiranje – Posebno ugrožene morske ptice

ALARMANTAN IZVJEŠTAJ Svakoj petoj ptici u Europi prijeti izumiranje – Posebno ugrožene morske ptice
Foto: JUPPLO

Brojnost svake treće ptičje vrste u Europi opala je u posljednjih nekoliko desetljeća, a svaka peta ptičja vrsta je pod prijetnjom ili blizu prijetnje od izumiranja, stoji u novom izvještaju “Europska crvena lista ptica 2021” organizacije BirdLife. Crvena lista analizira regionalni rizik od izumiranja 544 vrste ptica u 50 država i teritorija Europe.

Ovo je četvrta procjena stanja ptica koju je napravio BirdLife International na temelju podataka koje su prikupile tisuće stručnjaka i volontera iz cijele Europe. Prethodne procjene objavljene su 1994., 2004. i 2015. godine. Novi izvještaj objavljen je jučer, u istom tjednu kada UN-ova Konvencija o bioraznolikosti raspravlja o novom planu borbe protiv globalne krize divljih vrsta.

Stijene s kojih neiskusna mlada ptica lako padne u more – Foto: COBSB

Posebno su ugrožene morske ptice, kojima brojnost rapidno opada, a BirdLife studija pokazala je i da su među najugroženijim europskim vrstama ptica guščarice, barske ptice i ptice grabljivice. Morska staništa, poljoprivredna zemljišta, vlažna staništa i travnjaci spadaju u posebno ugrožene ekosustave zbog ljudskog djelovanja.

Neumoljive su i brojke – u Europi je ugrožena 71 ptičja vrsta (njih 13%), 35 vrsta (njih 6%) je blizu ugroženosti dok je 5 ptičjih vrsta još uvijek regionalno izumrlo.

Studija je navela i glavne uzroke opadanja ptičjih populacija u Europi. Pogađate? Glavni krivac je čovjek, koji svojim djelovanjem mijenja prirodna staništa ptica – poput krčenja šuma, korištenja pesticida, isušivanja močvara, razvoja elektroenergetske infrastrukture, zagađenja kopnenih voda (što zbog upotrebe pesticida, što zbog lošeg sustava pročišćavanja otpadnih voda), a tu je i pretjerano crpljenje morskih resursa zbog čega, primjerice, posebno pati gavka (Somateria mollissima) koja je zbog manjka hrane podložna bolestima.

S obzirom na to koliko su ptice osjetljive na sve promjene u okolišu, one su savršeni pokazatelj stanja našeg planeta. Dok god ljudi jednom i zauvijek ne shvate i ne prihvate nepobitnu činjenicu da su sva živa bića na Zemlji povezana i da ugroženost jedne vrste za sobom vuče opasnu lančanu reakciju i na druge vrste, dotad ćemo se suočavati s tužnim i surovim brojkama o svakodnevnom nestanku brojnih životinjskih i biljnih vrsta, što će se na kraju nemilosrdno reflektirati i na onoga koji je sve to i započeo – čovjeka.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.