Na suhozidu u Istri pronađene odbačene bombe

Foto: PU Istarska/Ilustracija

Tko bi očekivao da će šetajući prirodom naletjeti na odbačene eksplozivne naprave, no to se upravo dogodilo jednom stanovniku Istre koji je u utorak poslijepodne alarmirao policiju dojavivši im kako je na suhozidu u Šišanu, svega nekoliko kilometara od Pule, pronašao odbačena minsko-eksplozivna sredstva.

Na mjesto događaja odmah je upućen djelatnik Protueksplozijskog odjela koji je utvrdio kako se radi o ručnoj bombi M75, ručnoj bombi M52P3 i 40 komada streljiva. Pronađena minsko-eksplozivna sredstva su uklonjena s mjesta događaja i uništena na siguran način.

Zbog ovog slučaja istarska policija još jednom upozorava građane da ne odbacuju minsko-eksplozivna sredstva ili oružje u prirodu, odnosno da ih ne ostavljaju na javnim prostorima, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima kako ne bi došlo do njihovog neželjenog aktiviranja. Takva sredstva mogu pronaći i djeca koja ih u znatiželji i igri mogu aktivirati, pri čemu mogu ozlijediti sebe ili druge, a u najgorem slučaju cijela priča može završiti kobno.

Svi oni koji i dalje bez dozvole posjeduju eksplozivna sredstva ili oružje, isto mogu bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Policija također upozorava građane, ukoliko pronađu takva sredstva u prirodi, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

K.B.