2 min. čitanja

Obnavlja se zvjezdarnica na Mosoru, a Grad Split se pridružuje Koaliciji zaštite dalmatinskog zvjezdanog neba

Obnavlja se zvjezdarnica na Mosoru, a Grad Split se pridružuje Koaliciji zaštite dalmatinskog zvjezdanog neba
Foto: Pixabay

SPLIT – Glavni tajnik Hrvatsko astronomskog saveza Dorian Božičević u Banovini je posjetio gradonačelnika Splita Ivicu Puljka. Tijekom susreta razgovaralo se o manifestaciji 10 dana astronomije u Daruvaru u sklopu koje je Puljak nedavno održao predavanje, o potrebi obnove Zvjezdarnice na Mosoru i uključivanju Grada Splita u koaliciju za zaštitu zvjezdanog neba iznad Dalmacije.

Obnova zvjezdarnice na Mosoru

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza je istaknuo žurnu potrebu da se krene s obnovom kupole na Zvjezdarnici na Mosoru koju je u potpunosti uništila orkanska bura početkom 2020. godine i radi čega od tada glavni teleskop na zvjezdarnici nije u funkciji što uvelike otežava provedbu astronomskih programa za djecu i mlade. Gradonačelnik se složio da je potrebno što hitnije riješiti ovaj problema obzirom da Zvjezdanom selu Mosor gravitiraju brojne škole s područja Grada Splita, Splitsko-dalmatinske, ali i okolnih županija po pitanju provedbe terenske nastave iz raznih područja te je zaključio da bi bilo dobro pripremiti projekt ne samo za obnovu kupole već obnove i opremanja cijele zgrade na Mosoru kako bi se poboljšali uvjeti za provedbu radionica i smještaj djece koji su u ovom trenutku pomalo spartanskog tipa.

Foto: HAS

Koalicija za dalmatinsko zvjezdano nebo

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza je upoznao gradonačelnika Puljka s aktivnostima po pitanju zaštite noćnog neba odnosno zaštite od svjetlosnog onečišćenja koje savez provodi na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije (Jelsa, Lastovo i Biševo) te je istaknuo želju da se i grad Split kao najveći grad u Dalmaciji priključi inicijativi za zaštitu zvjezdanog neba iznad Dalmacije. Naime, u Jelsi je u srpnju potpisan memorandum o suradnji pet lokalnih samouprava (Jelsa, Hvar, Stari Grad, Sućuraj i Bol) za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba te su u tijeku postupci za proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i za proglašenje otoka Lastova prvim međunarodnim parkom tamnog neba na našim otocima, a nedavno je pokrenuta i inicijativa za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba na otoku Biševu.

Želja je Hrvatskog astronomskog saveza da se već pokrenute inicijative i memorandum o suradnji proširi na područje dvaju najjužnijih županija kako bi iste postale oaza zaštićenog zvjezdanog neba ne samo u smislu ekologije već i u smislu turističke ponude za što će u budućnosti biti potrebno umrežavanje zaštićenih područja te uključivanje i velikih gradova u aktivnu zaštitu od svjetlosnog onečišćenja u smjeru nečega što bi u turističkom smislu mogli nazvati „Dalmatia full of stars“. Gradonačelnik Puljak je izrazio spremnost da se Grad Split uključi u ove aktivnosti te u skoroj budućnosti pređe na potpuno ekološku, ali i kako to astronomi vole reći „dark sky friendly“ rasvjetu kako bi i najveći grad u Dalmaciji pridonio zaštiti zvjezdanog neba i potencijalnom razvitku novog turističkog proizvoda.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponovno pokrenut projekt “Lastovo, otok zvijezda”
U Jelsi potpisan memorandum za zaštitu prirodnog zvjezdanog neba iznad otoka Hvara i Brača
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.