2 min. čitanja

Gledanje u plavo nebo i more mogu pomoći u poboljšanju slike o vlastitom tijelu

Gledanje u plavo nebo i more mogu pomoći u poboljšanju slike o vlastitom tijelu
Foto: Dražen Grgić

Pogled u morske pejzaže može pomoći pojedincu razviti zdraviju sliku o vlastitom tijelu, otkrili su znanstvenici.

Nova studija, koju je vodio profesor Viren Swami s britanskog Sveučilišta Anglia Ruskin, otkrila je da je prikazivanje slika prirodnog svijeta potaknulo sudionike na pozitivno mišljenje o njihovom vlastitom izgledu, piše Independent.

Dok su fotografije zelenih krajolika pokazane kako bi pomogle ljudima da se osjećaju sretnije zbog svog tijela, učinak je bio znatno jači kad su im prikazani pogledi na plavo nebo ili more .

Vjeruje se da pozitivan utjecaj prirode utječe na sliku o vlastitom tijelu, jer prirodna okruženja – bilo da se radi o stvarnom životu ili simulaciji (fotografije su prikazane na digitalnom ekranu za ovu studiju) – imaju sposobnost obnoviti psihološke resurse.

Studija je navela da su izvor “meke fascinacije”, koje zadržavaju pažnju bez napora i pomažu u ograničavanju negativnih misli vezanih za vlastiti izgled. Otkriveno je i da prirodno okruženje potiče uronjenost i angažiranost, pomažući preusmjeriti pažnju prema većoj uvaženosti tjelesnih funkcija umjesto onoga kako tijelo izgleda.

Foto: Boris Kačan

– Znamo da izloženost prirodi donosi dobrobiti za psihološka stanja, uključujući i zdraviju sliku tijela – No, s obzirom na to da nemaju svi pristup prirodi – kao što smo vidjeli tijekom lockdowna u pandemiji – važno je pronaći načine da svima približimo prirodu – rekao je profesor Swami.

– Naše istraživanje pokazuje da je moguće razviti jeftine programe intervencije korištenjem slika prirodnog svijeta. Ti bi programi mogli promicati zdraviju sliku tijela u različitim populacijama, uključujući one s ograničenim pristupom stvarnoj prirodi, zbog zdravstvenih razloga ili mjesta gdje žive.

Studija je provedena sa 168 dobrovoljaca raspoređenih u jednu od tri skupine. Prva je grupa pogledala 15 slika zelenih površina visoke rezolucije, druga skupina plave prostore i treća skupina je pregledala slike zgrada.

Svi sudionici ispunili su upitnik prije i poslije kako bi izmjerili svoju tjelesnu zahvalnost, koja je uključivala izjave poput „Trenutno poštujem svoje tijelo“.

Rezultati su objavljeni na Britanskom festivalu znanosti u Chelmsfordu, a kasnije će biti objavljeni u časopisu Body Image .

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.