4 min. čitanja

Španjolci uspješno uzgojili smeđu vlasulju: “Ima izvrsna farmaceutska svojstva i cijenjena je u gastronomiji”

Španjolci uspješno uzgojili smeđu vlasulju: “Ima izvrsna farmaceutska svojstva i cijenjena je u gastronomiji”
Foto: Wikimedia

Mediteranska obala dom je lokalnoj vrsti smeđe vlasulje. Latinskog naziva Anemonia sulcata, igra važnu ulogu u obalnom ekosustavu. Također pokazuje obećavajuća farmaceutska svojstva, a lokalna kuhinja odavno je otkrila njene gastronomske prednosti.

Žarnjaci nalik morskom bilju, žive pričvršćene na morsko dno, a u Jadranu su česte smeđa vlasulja (Anemonia sulcata) i crvena vlasulja (Actinia equina), dok je vrlo otrovna zelena vlasulja (Actinia cari) rijetka. Smeđa vlasulja živi u plićaku pričvršćena za kamenje. Lovkama hvata sitne ribe i ličinke rakova. Otrov iz žarnih stanica smeđe vlasulje kupačima može izazvati osjet žarenja na koži

Inače poznat kao ‘ortiguillas de mar’ u Španjolskoj se vlasulja može pronaći na jelovniku mnogih restorana Andaluzije, a u posljednje vrijeme dobiva se iz uzgoja!

https://twitter.com/Loctier/status/1403340105130074112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1403340105130074112%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fgreen%2F2021%2F06%2F22%2Fis-growing-endangered-marine-species-on-land-the-key-to-saving-them

Majstor kuhinje Chechu González kaže da ga često koriste u Andaluziji “zahvaljujući njegovoj svestranosti”.

– Ima vrlo originalan, vrlo dubok okus mora, a to otvara mnoge kulinarske mogućnosti – dodaje.

Kuhanje vlasulje je jednostavno. Samo ih premažete brašnom i kuhate minutu na vrućem maslinovom ulju. Pod hrskavom korom, vlasulje ostaju meke i sočne.

Spašavanje populacija vlasulje mnogo je teže.

https://twitter.com/EU_MARE/status/1407272298042826753?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1407272298042826753%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fgreen%2F2021%2F06%2F22%2Fis-growing-endangered-marine-species-on-land-the-key-to-saving-them

Spašavanje populacije

Ana Esther Ortiz voditeljica je tvornice akvakulture u iMare Natural , tvrtki koju je osnovalo Sveučilište u Granadi. Uzgojila je vlasulje koje poslužuje kuhar Gonzáleza. Ona to čini uz pomoć  “ORTIMAR projekta : Strategije za reprodukciju u zatočeništvu morske vlasulje, radi optimizacije njenog ponovnog uvođenja u prirodni okoliš”. Ovo je zanimljivo i za Hrvatsku, jer se Program provodi uz sufinanciranje Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo .

Njegov je krajnji cilj obnoviti opadanje populacije vlasulja.

Esther Ortiz za EuroNews kaže da “sve vlasulje koje potrošači kupuju na tržištu i u restoranima potječu od ekstraktivnog ribolova, što je dovelo do značajnog pada brojnosti ove vrste u njihovom prirodnom staništu. Zato je potrebno uspostaviti dobar mehanizam upravljanja jer bez ta će vrsta na kraju biti na popisu opasnosti od izumiranja.”

Spremnici u iMare Naturalu nekada su se koristili za proizvodnju ribe, ali danas su dio pionirskog eksperimenta, jer su pronašli način za učinkovit i održiv uzgoj morskih vlsulja.

Ana objašnjava da se vlasulje uzgajaju, reproduciraju i njeguju u spremnicima “prije nego što ih ponovno uvedu natrag u prirodni morski okoliš”.

Znanstvenici su iz mora uzeli stotinu vlasulja i peterostruko ih razmnožili metodama aseksualne reprodukcije.

Reproduciranje odgovarajućih uvjeta

Vlasulje zahtijevaju specifičnu temperaturu i sastav morske vode. Znanstvenici su stvorili uvjete slične njihovim prirodnim staništima, dok su umanjili jedan od glavnih problema s kojim se suočava akvakultura: zagađenje hranjivim tvarima i kemikalijama.

Ovo bi također moglo pomoći u morskoj poljoprivredi. Hidroponska plantaža salicornije, ‘morske šparoge’ u iMare Natural uspijeva na istoj slanoj vodi koju koriste morske životinje i mikroalge.

Marta Delgado Herrera, znanstvenica u akvakulturi na iMare Natural objašnjava kako to funkcionira. Korijenski sustav biljaka apsorbira hranjive tvari iz mora, čisteći je od viška dušika, a zatim čista morska voda odlazi kroz cijevi i vraća se u sustav spremnika.

Ovaj pristup omogućuje rast morskim vrstama uz minimalan utjecaj na okoliš. To je jedan od najperspektivnijih pravaca budućeg razvoja europskog uzgoja ribe. Nove strateške smjernice EU -a za ovaj sektor stavljaju poseban naglasak na održivost okoliša i inovacije u akvakulturi.

Uzgoj primjenjiv i na ježeve, zvjezdače, trpove i spužve!

Kako kaže Ana Esther Ortiz, tehnologija koju koriste za uzgoj i reprodukciju vlasulja može se “ekstrapolirati na druge vrste beskralježnjaka, poput morskih ježeva, morskih zvijezda, morskih krastavaca i spužvi”. Ova stvorenja također imaju biomedicinske i biotehnološke primjene.

Na Sveučilištu u Granadi, tim fiziologa proučava uzorke tkiva vlasulja uzgojenih u različitim uvjetima. Tamošnji znanstvenici tvrde da životinje uzgojene u multi-trofnim mini-ekosustavima pokazuju nižu razinu stresa od životinja iz jednovrstnih akvakultura.

Amalia Pérez Jiménez, profesorica fiziologije životinja, kaže da “u multi-trofnoj akvakulturi postoji više interakcija između različitih vrsta i da to koristi životinjama, jer to nalikuje prirodnim uvjetima”.

Prednosti za zdravlje

Daljnje proučavanje vlasulja može otvoriti put liječenju raka i drugih bolesti. Neki biomedicinski pokusi čak su pokazali da određeni ekstrakti ovih beskralježnjaka mogu zaustaviti rast tumora raka in vitro .

https://twitter.com/Loctier/status/1406996788566007812?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1406996788566007812%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2Fgreen%2F2021%2F06%2F22%2Fis-growing-endangered-marine-species-on-land-the-key-to-saving-them

Očuvanje morskih vlasulja izazovan je zadatak koji uvelike ovisi o spašavanju njihove sve manje populacije od prekomjernog i nezakonitog vađenja iz mora.

Koristeći nove metode čiste akvakulture, znanstvenici i aktivisti mogu pomoći u oživljavanju bogate raznolikosti podmorskog života duž obala Sredozemlja. Izvrstan primjer kako bismo mogli sačuvati i naše jadranske vrste.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.