1 min. čitanja

Zbog nove regulative mogla bi biti ukinuta polovica bankomata u Hrvatskoj

Zbog nove regulative mogla bi biti ukinuta polovica bankomata u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj postoji oko 6 tisuća bankomata različitih banaka. Ima ih gotovo posvuda, no zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost polovica tih bankomata mogla bi biti – ugašena.

Dodatno ulaganje u sigurnost i zaštitu aparata koji nam kroz nekoliko klikova izbacuju željenu svota novca bankama je, čini se, ogroman trošak. Ne bi to bio prvi put da se ukidaju bankomati u mjestima gdje bi trošak njihova održavanja za banke bio veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata, prenosi Potrošački kod.

Nova regulativa nalaže veću sigurnost bankarske mreže kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, a to bi značilo investiciju od nekoliko tisuća eura po bankomatu. Banke su, stoga, najavile  povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno u ruralnim područjima. Što to konkretno znači za otočane, tek ćemo vidjeti.

Banke od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, što je nužno zbog skorašnjeg uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mjestu imati istaknutu oznaku o takvoj vrsti zaštite.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.