2 min. čitanja

VIDEO Otvoren veliki povijesni podmorski park u spomen Bitke na Galipolju

VIDEO Otvoren veliki povijesni podmorski park u spomen Bitke na Galipolju
Foto: Povijesni podmorski park Gallipolje

CANAKKALE – Ratni brodovi koji su potonuli prije 106 godina uz Povijesni poluotok Galipolje, mjestu gdje se odvijao rat u Dardanelima, otvoreni su za turizam kao Povijesni podmorski park Gallipoli. Canakkale, turski grad u regiji Mramor, bio je bojno polje nadaleko poznate bitke za Galipolje u Prvom svjetskom ratu. Tijekom kampanje, savezničke sile borile su se i izgubile protiv Osmanskog carstva, s nekoliko brodova koji su potonuli na ovom području.

Turska vlada je povodom proslave stote godišnjice moderne države otvorila novi povijesni podmorski muzej, koji je smješten uz obalu malog sela Seddulbahir na poluotoku Gallipoli. Iako je ronjenje na ovoj lokaciji i prije bilo dozvoljeno, za njega je bilo potrebno ishoditi posebnu dozvolu.

Donedavno je na ovom području bilo zabranjeno ronjenje, a čuvala ga je turska vojska jer je još bilo krcato eksplozivom zaostalim tijekom Galipoljske kampanje, 1915. godine. Tursko ministarstvo kulture i turizma dobilo je mandat za upravljanje ovim područjem, a Uprava ministarstva za povijesna mjesta Gallipoli od 2018. godine radi na otkrivanju, dokumentiranju i uklanjanju eksploziva kako bi to područje pretvorilo u siguran podmorski park.

Područje je nekad bilo namijenjeno isključivo roniocima s posebnim dozvolama, poput vojnog osoblja ili istraživača. Sada, kad su eksplozivi koji su predstavljali prijetnju onemogućeni i uklonjeni, ronioce od početka listopada dočekuju u novom Povijesnom podmorskom parku Gallipoli u Canakkaleu.

Foto: Povijesni podmorski park Gallipolje

Dvanaest potopljenih brodova otvoreno je za ronilačke aktivnosti, kao i stijene Bebek gdje ronioci mogu promatrati koraljne grebene i morski svijet.

Na području podmorskog parka Gallipoli trenutno se nalazi 16 velikih brodova i podmornica, od kojih se ističu britanski HMS Majestic (1895), najveći od devet bojnih brodova Kraljevske mornarice koji je potopljen od strane podmornice i zajedno s njim na dno poslala 49 ljudi, i HMS Louis (1913), ratni ratni brod L klase Kraljevske mornarice koje je potopilo osmansko topništvo.

Ronjenja se odvijaju pod vodstvom profesionalnih vodiča certificiranih od strane Turske federacije podvodnih sportova. Povijesni podvodni park Gallipoli pogodan je za ronioce svih razina, a ljudi će također imati priliku proći obuku ronjenja. Ronilačka mjesta nalaze se na svim razinama, s potopljenim brodovima od 3 do 350 metara pod morem. Zbog veće sigurnosti ronilaca, park usko surađuje i s obalnom stražom.

Zlosretna Bitke na Galipolju odnijela je živote oko 130.000 vojnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.