Završena sanacija lučice Krijal u Premudi

Foto: ŽLU Zadar

PREMUDA – Premuđani smiju biti zadovoljni jer je ovih dana završena sanacija gatova i uvale u luci “Krijal”. Gatovi odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštite luke.

  • Sanacijom su se ispunili temeljni zahtjevi za građevinu što je bilo nužno s obzirom na zatečeno stanje. U zatečenom stanju stabilnost i nosivost je bila umanjena pa dijelom i narušena iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Ona su se odnosila na podmorski dio u smislu izlokavanja podmorskog zida tako i podlokavanja po cijeloj dužini glave starog gata na istočnoj strani uvale, također u nadmorskom dijelu gdje je riječ o oštećenjima kamene obloge djelomično neadekvatno sanirane kroz vrijeme korištenja na način da su se uništeni elementi mijenjali betonskom oblogom.
Foto: ŽLU Zadar

Na novom betonskom gatu u središtu uvale izvedenom od betona došlo je do lokalnih otpadanja zaštitnog sloja betona i direktnoj izloženosti armature vanjskim utjecajma uslijed čega je sama armatura korodirala. Na zapadnom gatu, na kontaktu krune zida i plohe nastao je zijev, uslijed vlačnih opterećenja djelovanja na zid od brodova priveznaih za krunu zida. Cijelim ovim zahvatom sanacije u prvom redu  se osigurala stabilnosti i nosivost konstrukcije – izvijestila je Županijska lučka uprava Zadar.

Izvođač radova je bila tvrtka Sun Adria d.o.o. iz Rijeke, a njihova vrijednost nešto veća od 1,3 milijuna kuna

D.G.