1 min. čitanja

Završena sanacija lučice Krijal u Premudi

Završena sanacija lučice Krijal u Premudi
Foto: ŽLU Zadar

PREMUDA – Premuđani smiju biti zadovoljni jer je ovih dana završena sanacija gatova i uvale u luci “Krijal”. Gatovi odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštite luke.

  • Sanacijom su se ispunili temeljni zahtjevi za građevinu što je bilo nužno s obzirom na zatečeno stanje. U zatečenom stanju stabilnost i nosivost je bila umanjena pa dijelom i narušena iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Ona su se odnosila na podmorski dio u smislu izlokavanja podmorskog zida tako i podlokavanja po cijeloj dužini glave starog gata na istočnoj strani uvale, također u nadmorskom dijelu gdje je riječ o oštećenjima kamene obloge djelomično neadekvatno sanirane kroz vrijeme korištenja na način da su se uništeni elementi mijenjali betonskom oblogom.
Foto: ŽLU Zadar

Na novom betonskom gatu u središtu uvale izvedenom od betona došlo je do lokalnih otpadanja zaštitnog sloja betona i direktnoj izloženosti armature vanjskim utjecajma uslijed čega je sama armatura korodirala. Na zapadnom gatu, na kontaktu krune zida i plohe nastao je zijev, uslijed vlačnih opterećenja djelovanja na zid od brodova priveznaih za krunu zida. Cijelim ovim zahvatom sanacije u prvom redu  se osigurala stabilnosti i nosivost konstrukcije – izvijestila je Županijska lučka uprava Zadar.

Izvođač radova je bila tvrtka Sun Adria d.o.o. iz Rijeke, a njihova vrijednost nešto veća od 1,3 milijuna kuna

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.