2 min. čitanja

Iz novaljskog akvatorija tijekom vikenda izvađeno 10 kubika otpada, uglavnom plastike

Iz novaljskog akvatorija tijekom vikenda izvađeno 10 kubika otpada, uglavnom plastike
Foto: Eugen Rebernišak

NOVALJA – Tridesetak ronilačkih klubova iz cijele Hrvatske odazvalo Eko akciji Novalja 2021., koja je održana za vikend 16. i 17. listopada, a tijekom koje je očišćeno podmorje novaljskog akvatorija i priobalnog područja.

U eko akciji sudjelovalo je 160 ronilaca, kojima je u izvlačenju otpada iz mora pomagalo i lokalno stanovništvo s riva i brodova. Zaron je trajao sat vremena, a iz podmorja je izvučeno oko deset kubika raznolikog smeća među kojim prednjače plastične boce.

Foto: Eugen Rebernišak

Ovogodišnje izdanje manifestacije Eko Novalja usmjereno je na promociju novaljskog područja kao tradicionalnog ribarskog kraja te na poticanje suradnje ribarskog i turističkog sektora što uvelike utječe na daljnji razvoj Novalje kao održive turističke destinacije.

U sklopu akcije organizirane su zanimljive radionice za djecu i sudionike. Mališani su se kroz interaktivnu radionicu „U čistom moru plivaju zdrave ribice“, koju je vodila ribarstvena biologinja mag. ing. agr. Nika Ugrin, između ostalog upoznali s vrstama riba koje obitavaju u našem moru i njihovim nutricionističkim vrijednostima, dobrobitima i očuvanjem mora.

Zanimljivo predavanje održao je i prof. dr. sc. Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split na temu „Egzotične ribe u Mediteranu i Jadranu: velika četvorka – postoje li razlozi za zabrinutost?“. Svi polaznici tako su mogli dobiti relevantne informacije o štetnosti novih i ne-autohtonih vrsta riba na ovom području te utjecaju čovjeka na more, klimatskim promjenama, mogućnostima ribarstva i očuvanja ribljih vrsta, ali i komercijalizaciji nekih novih, do jučer za Jadran nepoznatih vrsta riba.

Foto: Eugen Rebernišak

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 17. listopada pedesetak ronioca još je jednom zaronilo u more na lokaciji otočić Triget.

Akciju su organizirali Turistička zajednica Grada Novalje i Ronilački klub Dupin u suradnji sa SRD „LUC“.

Sredstva za održavanje Eko akcije Novalja 2021. u iznosu od 125 tisuća kuna dodijeljena su u okviru FLAG Natječaja Mjera 2.B.1. Ulaganje u održivi razvoj ribarstvenog područja “FLAG-a Tramuntana i u okviru  mjere III.3 Provedba strategije lokalnog razvoja-operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014.-2020.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.