2 min. čitanja

VIDEO Kupili staru kuću, stavili je na bačve i prevezli preko zaljeva

VIDEO Kupili staru kuću, stavili je na bačve i prevezli preko zaljeva
Foto: Facebook/Keith Goodyear

Cijena građevinskog materijala drastično je skočila na globalnoj razini. Mnogi traže načine kako za što manje novca pronaći idealan dom. Pomalo zastarjela, ali provjerena metoda pala je na pamet mladom paru s Newfoundlanda, a njihov pothvat postao je rado klikana vijest diljem svijeta.

Za sve je “kriva” stara drvena kuća sagrađena još u vrijeme Drugog svjetskog rata, a koju je nasljednik odlučio rastaviti. Kuća je to koja je odavno zapala za oko mladom paru iz mjesta McIvers u kanadskoj provinciji Newfoundland, koji ju je odlučio otkupiti i “spasiti” od rušenja.

Foto: Facebook/Keith Goodyear

Zbog njezine visine i širine kuću je bilo gotovo nemoguće premjestiti kopnenim putem pa im je jedina opcija bila vodeni transport. Kuću su privezali na prikolicu ispod koje su stavili plastične bačve i tako je preko vode prevezli do svog posjeda. Pripreme za ovaj pothvat bile su, kaže par, jednostavne s obzirom da nisu prvi, a čini se niti zadnji stanovnici ovog kraja koji su posegnuli za ovakvim transportom.

U početku je, kažu Daniele Penney i Keith Goodyear, sve išlo glatko, no tijekom transporta došlo je do gubitka uzgona u predjelu krme pa je cijela akcija umalo završila neuspjehom. U pomoć su im uskočili susjedi s malim čamcima koji su guranjem uspjeli stabilizirati kuću i sigurno je premjestiti na drugi kraj obale.

Foto: Facebook/Keith Goodyear

Akcija ih je stajala 4 tisuće kanadskih dolara.

Ovakav transport kuća vodenim putem bio je uobičajen na području Newfoundlanda sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, i to u vrijeme kada je kanadska vlada uvodila program preseljenja tisuće mladih obitelji iz udaljenih ribarskih naselja u veće sredine. Vlada je tada nudila bespovratna sredstva za program preseljenja, a to je u periodu od 1965. do 1970. godine iskoristilo oko 3200 kućanstava. Mnogi od njih sa sobom su selili i cjelokupnu kuću i to upravo na način kojim se prije nekoliko dana poslužio i mladi par iz mjesta McIvers.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.