Ilovičani projekt dogradnje luke Mrtvaška prijavili Europskom uredu za borbu protiv prijevara

ILOVIK/MALI LOŠINJ – Niti jedan od dva temeljna problema projekta Mrtvaška nije riješen, poručuju mještani Ilovika koji su projekt prijavili Europskom uredu za borbu protiv prijevara i najavili novi prosvjed. Prijevoz učenika i učiteljica gliserom do Mrtvaške nije prihvatljivo rješenje, kažu Ilovčani.

Zbog europskog projekta dogradnje luke Mrtvaška vrijednog 81 milijun kuna, brodska linija s Ilovika do Mrtvaške je od 2. listopada ove godine do kraja radova zamijenjena je dužom Ilovik- Mali Lošinj, a Grad Mali Lošinj je nakon prosvjeda mještana najavio je da će financirati prijevoz učenika i učiteljice gliserom do Mrtvaške, javlja Radio Rijeka.

“Referirajući se na izjavu župana Zlatka Komadine u informativnom programu Radio Rijeke, moramo istaknuti da suprotno onome što župan tvrdi, niti jedan od dva temeljna problema projekta Mrtvaška još uvijek nije riješen”, stoji u priopćenju Vijeća mjesnog odbora Ilovik.

Put od Ilovika do Mrtvaške traje deset minuta, dok put od Ilovika do Malog Lošinja traje sat i dvadeset minuta, dakle razlika u dužini putovanja u jednom smjeru je sat i deset minuta. Bit problema nije samo u dužini trajanja puta, već i u velikom broju neplovnih dana po vjetrovitom vremenu koje će uskoro postati učestalo zbog nadolazeće jeseni i zime.

To je put bez povratka u definitivnu smrt jedinog otoka na Jadranu koji do sada odolijeva depopulaciji. Poručujemo županu da mi našu djecu nismo dužni slati gliserima, gumenjacima ili malim barkama po olujnom moru, kiši i vjetru te nismo dožni pristati na online nastavu na neodređeno vrijeme, stoji u poruci Ilovčana.

U razgovoru za Radio Rijeku prestavnik Mjesnog odbora Ilovik Ladislav Radoslović je izvijestio da su otočani projekt dogradnje luke Mrtvaška, zbog netransparentnosti i kršenja njihovih prava i prije početka gradnje prijavili OLAF-u, Europskom uredu za borbu protiv prijevara.

S druge strane, u Mrtvaškoj postoji gat na koji brod s Ilovika može pristajati dok se ne sagradi novi, što je rješenje koje ne košta dodatno ni investitora, ni grad, ni županiju niti državu, rekao je Radolović te najavio uskoro novi prosvjed.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NAPOKON DOGOVOR Otočanima Ilovika odobreno interventno pristajanje u luci Mrtvaška