1 min. čitanja

U dolini Neretve provest će se zračna snimanja zaslanjenosti

U dolini Neretve provest će se zračna snimanja zaslanjenosti
Foto: Boris Kačan

OPUZEN – U sklopu projektnih aktivnosti projekta Monitoring prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranje pilot projekata za prevenciju prodora soli (MoST), u razdoblju od 24. do 29.10.2021., na području Kuti, Opuzen ušće, Jasenska, Vidrice, Crepina, Mala Neretva, Luke, Komin i Ploče, provodit će se zračna snimanja zaslanjenosti podzemnih voda i poljoprivrednih površina.

Riječ je o neinvazivnoj geofizičkoj metodi istraživanja i tehnologiji koja nema štetnih utjecaja kako po objekte tako ni po ljudsko zdravlje, a koja se provodi niskim preletom helikopterom 20 do 40 metara iznad tla.

Cilj projekta MoST je kroz terenske istražne radove, analizu poljoprivredne proizvodnje, uspostavu sustava praćenja slanosti u površinskim i podzemnim vodama, kao i modelskim ispitivanjima učinkovitosti predloženih mjera zaštite od štetnog djelovanja morske vode, zaštititi poljoprivrednu proizvodnju i okoliš u područjima pod utjecajem morske vode.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA na projektu sudjeluju partneri iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta „Adige Euganeo“, Regija Veneto, te hrvatski partneri Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijuna eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014.-2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85%. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.