Autom udario u stado ovaca na Krku

Foto: Pixabay/Ilustracija

KRK – Neoprezan 20-godišnji vozač naletio je noćas na stado ovaca na jednoj od krčkih prometnica. Do nesreće je došlo zbog neprilagođene brzine, a osim vozača, prekršajnu prijavu zaradio je i vlasnik ovaca. 

Nesreća se dogodila noćas oko 00,40 sati na području otoka Krka, kada je 20-godišnji hrvatski državljanin zbog neprilagođene brzine vozilom udario u stado ovaca. Spomenute domaće životinje nalazile su se na sredini kolnika te su uslijed jačine udarca uginule. Materijalna šteta procjenjuje se na 40 tisuća kuna.

Zbog neprilagođene brzine kretanja, 20-godišnji vozač bit će sankcioniran prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dok 71-godišnjeg vlasnika domaćih životinja čeka prekršajna prijava. Naime, prema članku 119. Zakona o sigurnosti prometa na cestama životinje se ne smije voditi niti ostavljati na cesti bez nadzora, odnosno vlasnici su dužni poduzeti sve mjere da životinje ne izađu na cestu bez nadzora.

Sudeći prema informacijama primorsko-goranske policije, naleti vozila na životinje nisu rijetkost na području ove županije. Samo tijekom ovog tjedna zabilježili su 4 slučaja istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila. Riječ je o jelenskoj i srnećoj divljači te divljim svinjama. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Viškova, Rijeke, Krka i Vrbovskog.

U spomenutim prometnim nesrećama nije bilo ozlijeđenih osoba, a ukupna materijalna šteta procjenjuje se na 16.500 kuna.

Iz policije, stoga, pozivaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice. Napominju da vozač koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa.