Fotografija kruzera u pulskoj luci zraprepastila Puljane – Evo o čemu se radi

Foto: Igor Popović / Glas Istre

PULA – Nedugo nakon što je u pulsku luku uplovio raskošni putnički brod Azamara Quest, oko njega se pojavila poveća tamna mrlja koja je izazvala zabrinutost kod građana misleći da je riječ o onečišćenju mora. Na društvenim mrežama se pojavila i fotografija iz zraka koja djeluje kao da je riječ o ispuštanju fekalija u more, ili nešto slično.

No, kako Glas Istre doznaje, ne radi se o ispuštanju ičega s broda, premda je ovo što se vidi na fotografiji povezano s Azamara Questom.

Naime, kako nam objašnjavaju iz Lučke uprave Pula, riječ je o zamućenju mora oko broda koje je izazvao mulj s dna uvale Vela Draga. To je potvrdio Zoran Rukavina iz Lučke uprave.

– Naime, zbog većeg gaza broda (6m) i dubine odnosno plitkosti unutarnjeg dijela luke (najveća dubina 13 m), zbog rada glavnog motora broda i okretanja elise normalna je situacija da se podigne mulj s dna – objašnjava Rukavina pa pritom dodaje da se to dogodi i pri podizanju sidrenog lanca ili pri njegovom ispiranju morem (u ovom slučaju brod je bio usidren pramčanim i krmenim sidrom).

Dakle, razloga za zabrinutost nema.

D.G.