Turisti ih mazili, a Ministarstvo naredilo njihov odstrel

Foto: Prijatelji životinja

PAG – Udruga Prijatelji životinja zgrožena je rješenjima Ministarstva poljoprivrede o odstrelu domaćih životinja koje lutaju bez nadzora zbog čega su zatražili reviziju donesenih rješenja. Najnoviji slučaj “državne brutalnosti” dogodio se na otoku Pagu, gdje su eliminirane umiljate divlje koze, koje su mazili čak i turisti. 

Iz Udruge podsjećaju da je u lipnju ove godine izdano rješenje kojim se Lovačkom društvu „Jarebica” iz Novalje dopušta odstrel „podivljalih” koza, s obrazloženjem da slobodno i bez nadzora lutaju prostorom lovišta, nisu registrirane, nemaju vlasnika ili posjednika, nisu propisno označene i nisu pod veterinarskim nadzorom.

Foto: Prijatelji životinja

– Iz nekog razloga Ministarstvo je smatralo opravdanim za sve navedeno, a za što jedino mogu biti odgovorni ljudi, a ne životinje, kazniti koze pucanjem po njima, iako su se već u sličnim situacijama životinje koje se smatraju podivljalima hvatale puškom za uspavljivanje – poručuju Prijatelji životinja.

Koze, kažu, nisu bile divlje što se može vidjeti i iz priloženih fotografija koje je udruga dobila na uvid. Na slici se vidi da koze bez straha prilaze turistima, koji ih hrane i napajaju vodom, što jasno pokazuje da životinje nisu divlje niti nasilne prema ljudima.

Foto: Prijatelji životinja

– Fotografije nesporno pokazuju da su koze koje su, nažalost, ustrijeljene bile pitome i čak su bile turistička atrakcija. Mogle su biti zbrinute u nekom od utočišta za domaće životinje ili prodane s obzirom na to da je vlasnica zatražila pomoć u njihovu zbrinjavanju, a ne njihov odstrel, tj. ubijanje. Nesretne životinje lako su se mogle uhvatiti jer su bile povjerljive prema ljudima pa je upotreba vatrenog oružja, i to u blizini šetnice i preneraženih turista, bila suvišna, nehumana i izrazito okrutna – navode Prijatelji životinja.

Upozoravaju da ista brutalna sudbina prijeti i „podivljalim” govedima, ovcama, magarcima, konjima i drugim domaćim životinjama na predjelu Luke. I za njih je Ministarstvo poljoprivrede već izdalo rješenje o „nužnom odstrelu” i temeljem Zakona o lovstvu naložilo Lovačkom društvu Prepelica iz Opuzena korištenje lovačkog oružja za „uklanjanje” tih životinja, a sve to „radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore”.

– Neopravdano je, skandalozno i nedopustivo pucati vatrenim oružjem u životinje koje ionako već dovoljno pate zbog ljudskog iskorištavanja, nemara i nedostatka suosjećanja. Ako netko ne drži konje ili koze pod nadzorom, tada treba kazniti skrbnike koji su napustili svoje životinje i time prekršili zakon, a ne iživljavati se na životinjama. Bez sustavne i temeljite provedbe zakonskih propisa nadležna tijela tek su nalogodavci barbarskog odnosa prema nedužnim životinjama, što je civilizacijski i etički poraz – zaključuju u udruzi Prijatelji životinja.

K.B.