SMRADU STIGAO KRAJ Počela izgradnja sustava kanalizacije u Malom Zatonu

Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Prizori fekalija u moru pokraj Dubrovnika, nažalost, nisu rijetkost. Zbog nerazvijenog sustava vodoopskrbe i odvodnje mještani Mokošice i okolnih mjesta godinama trpe nesnosni kanalizacijski smrad, a prilikom svake veće kiše fekalije isplivaju na površinu.

U Malom Zatonu, na predjelu Soline, u tijeku su radovi na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje, a koji se odvijaju u sklopu 44 milijuna kuna vrijednog projekta Mokošica-Štikovica-Mali Zaton.

Projektom je predviđeno polaganje 510 metara cjevovoda vodoopskrbe i 795 metara cjevovoda odvodnje, a do sada je izveden 141 metar vodoopskrbe i 238 metara odvodnje. Slijede zahtjevniji radovi koji će se odvijati pod utjecajem mora. HEP će u suradnji s Vodovodom položiti svoje instalacije, nakon polaganja cijevi vode i odvodnje.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Mokošica-Štikovica-Mali Zaton jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za ovo gradsko područje. Osim završene Štikovice, investicija obuhvaća radove na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te Mokošici.

Riječ je o dijelu projekta Aglomeracija Dubrovnik čija je ukupna vrijednost 881.208.682,00 kuna s PDV-om. Ukupna europska bespovratna sredstva iznose 572.025.244,84 kuna s PDV-om, dok nacionalno sufinanciranje troškova projekta iznosi 237.750.016,83 kuna s PDV-om.

J.K.