VIDEO Olupine iz bitke za Iwo Jimu doslovno izronile s dna mora na površinu!

Foto: ANNnewsCH / Youtube / Screenshot

Čak 24 broda koja su potopljena tijekom krvave bitke za Iwo Jimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata, isplivala su s morskog dna na obalu Iwo Jime.

Napad na Iwo Jimu bila je jedna od najžešćih bitaka u Drugom svjetskom ratu, i ostaje jedan od najznačajnijih trenutaka u mornaričkoj povijesti. 6.800 američkih vojnika poginulo je zauzimajući Iwo Jimu, a otok – sada zaštićeno spomen-područje – prepun je dokaza bitke. Čudno, taj se dokaz sada izdiže iz mora: Iwo Jima je zapravo vrh podmorskog vulkana, a vulkanska aktivnost podiže dijelove njegove površine za 25-75 cm godišnje. Plaže na koje su američki marinci izašli na obalu sada su daleko iznad granice plime, a zbirka sablasnih olupina na obali na putu je da se podigne visoko na suho područje, piše Maritime Executive.

Novinari japanske informativne službe Asahi TV ovog su mjeseca preletjeli su Iwo Jimu tijekom istraživanja novog, zasebnog vulkanskog otoka koji se nedavno formirao na jugu. Iznenadili su se kad su vidjeli olupinu plovila uz izvornu otočku obalu, a snimka je brzo privukla pozornost na društvenim mrežama.

Iako bi nasukani brodovi mogli izgledati kao olupine amfibijskih plovila koja su sudjelovala u desantu, njihova povijest datira mjesecima nakon što je uspostavljena američka plaža u Iwo Jimi. Zapisi koje vodi Američki nacionalni arhiv pokazuju da su mornaričke postrojbe pokušale izgraditi lukobran na plaži koristeći potopljene brodove (blokove), pružajući bolje mjesto iskrcavanje amfibijskim plovilima. Tada su potopljena 24 broda i teglenice kako bi stvorile pravokutnu “luku”, a zatim su obod ojačale ispunom od hrpe lima. Radovi su bili gotovi do 30. travnja 1945., dosta nakon što je bitka završena i otok je proglašen sigurnim. Mala luka, međutim, nije potrajala: tajfun je raspršio brodove nedugo nakon izgradnje, a mjesto je napušteno.

Mnogi potopljeni trupovi – uključujući i teglenice s betonskim trupovima, koji su manje podložni koroziji – ostali su na istom mjestu, još uvijek tvoreći grubi krug koji zatvara obalu. Kako se otok uzdigao vulkanskom aktivnošću, sve je više ovih sablasnih ostataka postalo vidljivo oku – i sada počinju izlaziti iz mora u potpunosti, iako su izvorno bili postavljeni na oko pola metra dubine.

Uspon Iwo Jime dramatično se ubrzao od 2010., a stopa izdizanja tla u nekim područjima približava se 10 cm mjesečno! Radi očuvanja povijesti, to može stvoriti prednosti: iako dugoročna prijetnja porastom razine mora može utjecati na mjesta pomorske baštine u drugim dijelovima svijeta, čini se da su obale Iwo Jime sigurne, visoke i suhe.

Ovaj se vulkan smatra jednim od najaktivnijih u Japanu. Na snimkama japanskog All Nippon Newsa vide se ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premjestili na zapadni dio Iwo Jime da im posluže kao osnova za formiranje luke, piše Daily Mail.

Na otoku danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske oružane snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili otok pod upravu Tokija. Na Iwo Jimi je do sad zabilježeno najmanje 10 erupcija, a posljednja se dogodila 1982. godine. Sam otok se pak od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara, prema istraživanju Sveučilišta Oregon.

U bitci za Iwo Jimu, koja je trajala od 19. veljače do 26. ožujka 1945., poginulo je više od 6.800 američkih vojnika i oko 18.000 japanskih, a završila je američkim osvajanjem otoka. Danas je najpoznatija po čuvenoj fotografiji američkih marinaca koji na vrhu Mount Suribachija uzdižu stijeg SAD-a.

D.G.