U čišćenju podmorja u dubrovačkom portu prikupljeno više otpada od očekivanog

Foto: HRT / Screenshot

DUBROVNIK – U dubrovačkom Starom portu jutros je održana akcija čišćenja podmorja. Prikupljeno je čak malo više od očekivanog, a sudionici vjeruju da će se ovakvim akcijama područje stare luke brzo sanirati.

Tradicionalna akcija dubrovačke Županijske lučke uprave u Portu je za kraj sezone okupila 30-ak sudionika. Vrlo brzo nakon što su zaronili, ronioci su počeli donositi vreće pune otpada, javlja HRT.

– Ja sam izvadila dosta stakla, dvije gume… Ali ima i puno, puno papira koji su baš u poluraspadajućem stanju. Grozno! – rekla je Ozana Domijan iz Ronilačkog kluba Dubrovnik.

Zbog juga posljednjih dana smeće je i na površini.

– Jednom rečenicom ću vam sve reći – očistili smo puno, a nismo ništa napravili. Dole je stvarno jako slaba vidljivost, smeća je jako puno da si ti u situaciji da moraš selektirati što ćeš staviti u ovu malu vrećicu, rekla je Matea Martinović iz Ronilačkog kluba Dubrovnik.

Riječ je o vrlo prometnom dijelu akvatorija, pogotovo u ljetnim mjesecima.

– Uvijek vadimo nešto uz i sa strana, ali to je jako malo. Većina toga se skoncentrira ovdje u sredini, a da bi to očistili, mora biti plovno zatvoreno. Ovo je nama idealno i sad smo se bazirali na tu sredinu i toga ima dosta, rekao je Maroje Capurso iz Ronilačkog kluba Dubrovnik.

Nažalost, prevencijom se ne može napraviti mnogo.

– Smeće koje je ovdje je posljedica juga, zimskog šiloka i tako dalje. Naši korisnici vezova i sama Čistoća rade stvarno na čišćenju samog porta i na savjesti, i na brizi, i održavanju. Međutim, ovo je relativno sve smeće koje je dugi niz godina dolazilo iz Albanije tijekom zimskih perioda i tako dalje, rekao je Tomislav Saltarić, voditelj operativnih poslova, ŽLU Dubrovnik.

Kako bi se područje Porta što prije očistilo, dogovoreno je da će se ovakve akcije provoditi dva puta na godinu – prije početka i na kraju turističke sezone.

Morana Baričević/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Najavljeno čišćenje dubrovačkog Porta, svi su dobrodošli