2 min. čitanja

VIDEO Vulkanski pepeo prekrio podmorje otoka La Palma – Spašeni psi koji su danima bili okruženi lavom

VIDEO Vulkanski pepeo prekrio podmorje otoka La Palma – Spašeni psi koji su danima bili okruženi lavom
Foto: Screenshot/Youtube

Prošlo je gotovo mjesec dana otkako je vulkan Cumbre Vieja u potpunosti promijenio okoliš i život stanovnika kanarskog otoka La Palma. Vulkan i dalje ne miruje, rijeka lave i dalje teče prema oceanu, a vulkanski pepeo nije prekrio samo kopneni dio otoka već i podmorje.

Pokazuju to i najnovije snimke na kojima se vidi debeli sloj vulkanskog pepela koji je prekrio morsko dno, ali i životinje koje tamo obitavaju, a slojevi pepela snimljeni su na dubini od čak 400 metara.

Delta lave nastala je 29. rujna kada se rijeka užarene mase spustila od kratera vulkana do Atlantskog oceana. Vulkan ne prestaje izbacivati lavu i pepeo još od 19. rujna, dosad je uništeno više od 2 tisuće domova, raseljene su tisuće stanovnika La Palme, a Cumbre Vieja ne pokazuje znakove smirivanja.

Otočku javnost, međutim, trenutačno zanima gdje su nestala 4 lovačka psa koji su danima bili nasukani na dva prazna spremnika vode dok je oko njih tekla lava.

Do nesretnih životinja bilo je nemoguće doći pješice pa su spasilačke službe izradile plan za složeno i dosad neviđeno spašavanje bespilotnom letjelicom. No kada su dronovi došli iznad područja na kojem su bili psi, njima nije bilo niti traga.

Osim tragova ljudskih stopa na tlu, na objektu je izvješen i bijeli transparent na kojem je napisano: “Budi jaka, La Palma. Psi su dobro. A-tim”.

Dio javnosti vjeruje da je to djelo aktivista za prava životinja, drugi vjeruju da je hrabro spašavanje možda priredio vlasnik pasa ili netko njemu blizak.

https://twitter.com/D_Animalista/status/1451681489406644234?s=20

U međuvremenu na Twitteru je objavljen video na kojem se vide spomenuti psi uz poruku – Psi s La Palme su dobro, pod skrbništvom su lokalnih zaštitnika životinja i veterinara.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.