3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Korotanje i Most na rijeci Kwai

ZEMLJA GURMANIJA Korotanje i Most na rijeci Kwai
Foto: Željko Krnčević

Ponekad nas neki slučajno poklopljeni trenuci dovedu do ugode duhu i tijelu. Tako sam sasvim slučajno, dok sam kuhao ovu deliciju, na radiju čuo jednu prastaru stvar u emisiji o glazbi 20. stoljeća. Vojo Roša na Radio Šibeniku pušta glazbu iz filma Most na rijeci Kwai. Ono poznato zviždanje. Malcolm Arnold je za glazbu dobio Oscara. Eto, ostarih i ja. Doduše, mlađi sam dvi godine od filma ali me moj ćaća Vinko od malih nogu vodija u kino pa mi ovo zviždanje odavno ušlo u hard. Film je po knjizi Pierrea Boullea režirao David Lean, inače poznat po filmovima Lawrence od Arabije, Most na rijeci Kwai i Doktor Živago. Sve klasici. A spiza. Mirisi?

E, to ide ovako. Pošto više vridi imati prijatelja nego išta, tako je bilo i ovaj put. Nikidan se čuja s mojim mladim prijateljem Franom Kalauzom, pa se sitija da bi se dalo i koju školjkicu pojist. A kako nisam ni u nekoj kondiciji za zaronit, tako se lipo čuja opet s Franom i eto korotanja. Kako znam di ih Frane vadi i koliko su friške, mirisne i lipe i koliko Frane s ljubavlju vodi računa o moru, ali i spizi, odma mi došlo milo.

Foto: Željko Krnčević

A Kati, ćerki mojoj, moram reći kako me miris ovih korotanjica opet podsjetija na mladost burnu i lipu. Na mir ispod površine, u plavetnilu daleko od svega. Sam sa sobom i vjerom u sebe. I što je najvažnije, nikad od mora nisam uzimao lapoguzno. Živilo More. Volin Te. Sa svim mirisima koje si mi u hard ugradilo. Pa nek se Kata ruga, to joj je posao. Ne boj se More, i nju volim.

E, korotanje. Lipo i jednostavno. Pustija ih malo da se u purgatoriju purgaju. U međuvremenu mi moj zet Mile donija luk prirodni, mladi i ekološki. Petrusimen domaći. Ulje vrhunsko, iz našeg OPG-a. Maništru mi donija sin Jope – Tagliatelle peticu. Istarske, dobre su. I onda luk na sitno, samo mrvičicu pustija na ulju, doda korotanje, vino bilo Pošip, ostavija na laganu vatru i poklopija.

Foto: Željko Krnčević

Nakon 4 i po minute otklopija i doda mrvu šuga od pomidore. Ajmo reći po deca. E, vina je bilo dva deca. Onda sam ozgor samlija malo papra, pa opet poklopija. Na laganu vatru 5 minuta pa otklopija i doda, ne triba biti skroz sitno, petrusimena (ovo možete po želji ka i sve drugo). Pustija još 5,5 minuta na laganu vatru otklopljeno i eto ga. Lipo nas dvoje poslužii i guštali.

A Jope mi poklonija za Uskrs Testamentov Pošip. Znam ja odavno da je izvrstan. Lipi su to vinogradi. Triba i ode napisati da su u šibenskom Donjem polju još od antičkih vremena postojale vile u kojima se radilo vino i ulje, a ipo svemu sudeći u obližnjem Gornjem polju su i Iliri uzgajali vinovu lozu.

Foto: Željko Krnčević

A što nama ostaje. Pojisti i uživati dajući Njegovom Veličanstvu Nepcu da uživa koliko god može. A uz to, iako se sigurno mnogi neće složiti sa mnom, slušati i zviždati pismu iz filma Most na rijeci Kwai.

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.