Ekvadorski školski jedrenjak zaplijenio brzo plovilo krijumčara drogom

Foto: Ekvadorska ratna mornarica / Twitter

Ekvadorski školski jedrenjak s tri jarbola zaustavio je u petak brzi krijumčarski brod nakrcan drogom kod obale Kolumbije, objavila je ekvadorska mornarica.

Jedrenjak BAE Guayas uhvatio je ovo plovilo unutar 200 nautičkih milja od kolumbijske ekskluzivne gospodarske zone.

– Školski brod Guayas, koji je obavljao svoje uobičajeno školsko krstarenje, uspio je zaplijeniti ovo plovilo. Ovakva improvizirana plovila niskog profila redovito koriste međunarodne narko-kriminalne organizacije za transport zabranjenih supstanci, zbog njihove nosivosti – stoji u priopćenje ekvadorske mornarice.

Četveročlana posada – tri Ekvadorca i jedan Kolumbijac – uhićeni su. Nakon pljenidbe, plovilo se vraća u Ekvador, navodi se u priopćenju.

Takozvane “ narko podmornice ” uobičajeni su način krijumčarenja droge organizacijama za krijumčarenje iz Kolumbije u Srednju Ameriku. Većina se naknadno krijumčari u Sjevernu Ameriku. Kao i većina narko podmornica, i ova je bila ono što se točnije naziva plovilo niskog profila. Na temelju fotografija, izgleda kao prerađeni motorni čamac, ali plovi iznimno nisko između valova, pa ga je teško otkriti.

Teret, vjerojatno kokain, težine između 1,5 i 6 tona na temelju objavljenih snimaka, transportira se u prednjem dijelu trupa, okružen spremnicima za gorivo. Posada zauzima mali kokpit na krmi, pristupajući drogama kroz tunel. Tri vanbrodska motora pružaju pouzdan pogon. Ovi motori su sveprisutni u ribarskim flotama u regiji i stoga im je teško ući u trag.

droga u spremnicima pod palubom – Foto: Ekvadorska ratna mornarica / Facebook

Druge vrste narko-podmornica imaju trupove poput jahti s unutarnjim dizel motorima. Neki od najuspješnijih, a vjerojatno su u manjini – potpuno su pod morem. Raznolikost dizajna je golema, ali većina uvelike nalikuje na ovo plovilo koje je ekvadorska mornarica zaplijenila.

Foto: Ekvadorska ratna mornarica / Facebook

Ekvadorska mornarica, ili Armada del Ecuador, u partnerstvu je s Južnim zapovjedništvom SAD-a i snagama 13 drugih zemalja za izvođenje misija protiv narkotika u Latinskoj Americi. Kampanja Martillo (Hammer) je multinacionalna operacija otkrivanja, praćenja i zabrane. Provode ga američka mornarica, američka obalna straža i druge federalne jedinice za provođenje zakona SAD-a koje rade s vojnim i policijskim jedinicama iz raznih zemalja. Ključna komponenta je zabrana plovila za krijumčarenje droge, posebice narko podmornica ili plovila niskog profila, poput ovog.

D.G.