2 min. čitanja

Posljednji očuvani drveni brod austrougarske ratne mornarice

Posljednji očuvani drveni brod austrougarske ratne mornarice
Foto: Screenshot / HRT

PULA – Brod Sveti Marko jedini je preostali drveni brod austrougarske ratne mornarice i nalazi se u jednoj uljanikovoj hali.

Izgrađen je negdje na Jadranu, prije stotinjak godina za vrijeme austrougarske. Točnu godinu ne znamo, ali u svakom slučaju prije 1. svjetskog rata, donosi HRT-ova emisija More.

– Za jednog stogodišnjaka u dosta dobrom je stanju jer je građen od kvalitetnih materijala s hrastovinom i mahagonijem što je dosta atipično za tradicionalnu brodogradnju, ali ovo je bio vojni brod i mornarica je koristila najbolje resurse što je mogla, rekao je Marko Uhač, konzervator, Ministarstvo kulture.

Građen je s dvostrukom oplatom, a nalazio se na palubi velikog ratnog broda.

– On je rettungs-kuter, što znači spasilački kuter. To je spasilački brod, ne u smislu spašavanja mornara uslijed potapanja već za neke brze spasilačke reakcije sa samog broda, dodaje Marko Uhač.

Propašću Austrougarske brod preuzima talijanska mornarica. A 1928. godine brod otkupljuje creska obitelj Galović, a potom i obitelj Balon iz Valuna.

– San Marko vozio je na liniji Cres – Valun. Vozio je putnike, robu, kruh…, kaže Loreta Bellemo, čiji su otac Toni i djed bili vlasnici San Marka.

Foto: HRT / Screenshot

Bilo je tako sve do 70-ih godina. A onda je Cres dobio cestu i brodska linija Valun – Cres više nije bila potrebna.

Brodicu je kupio Stanko Penđer iz Splita koji ju je koristio za ribolov. A Toni Balon mu je na ceduljici zapisao nevjerojatan podatak. Da je Sveti Marko spasilačka brodica s legendarnog bojnog broda Viribus Unitis.

– Mi znamo da je pojedini brod klase Tegethoff imao po jednu spasilačku brodicu. Znamo da su dva bojna broda otišla u rezalište poslije 1. svjetskog rata, a dva su potopljena, Szent Istvan i Viribus Unitis, Viribus je potonuo u pulskoj luci i u principu je moguće da je ovaj brod s Viribusa, kaže Marko Uhač.

Stoga je Svetoga Marka zbog njegovog značaja, ove godine otkupio Arheološki muzej Istre.

– Ideja je da u jednom trenutku slijedeće godine bude postavljen u pulskoj luci, da bude plovan, da ga svi naši građani, putnici namjernici mogu pogledati i da isto tako njime mogu i zaploviti po pulskoj luci, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Oplovio je Sveti Marko velik dio Jadrana. Prevozio je ljude i njihove sudbine. Sada će ponovo parati valove, i to u Puli, koja je nakon 93 godine ponovo njegova matična luka.

Marko Percan/M.M./More/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.