Kampere uz Novigradsko more probudio medvjed: “Snimili smo ga, došao je do obale!”

Foto: Pixabay / Google Maps / Screenshot

NOVIGRAD – Ispod zaseoka Otišna u Kruševu, gotovo na samoj obali Novigradskog mora, u nedjelju ujutro kampere je nemalo iznenadio – medvjed.

Strani turisti spavali su u šatoru, a u masliniku nedaleko njih pojavio se medvjed, te je ubrzo i otišao, piše Zadarski.hr. Šokirani kamperi svoje su iskustvo ispričali u naselju Otišna, odakle se vijest brzo pročula, najprije u Mekoj Dragi, potom u Ribnici i po cijelom Kruševu.

Predsjednik obrovačke Lovačke udruge „Kamenjarka“ Zvonimir Perica Berko nije bio impresioniran informacijom, rekavši da „njegovi lovci“ tog medvjeda prate već duže vrijeme.

Na pitanje je li ikada došao do ušća Zrmanje, Perica kaže – kako ne!

– U zaseoku Meka Draga čovjek je kupio kuću, stranac. Kuća dva metra od mora, a sa zapadne strane šuma, baš prema ušću Zrmanje. Nije prošlo dva dana, došao mi je u šoku reći da medvjed šeta tuda. Pratimo mi tog medvjeda, po otiscima, po izmetu. Opasno je to… – kaže Perica.

-Taj medvjed jednostavno tu obitava, to je jedna situacija koja je i nama lovcima nepojmljiva – naglasio je Perica.

Foto: D. Klisović / Zadarski.hr

Na pitanje je li i prije bilo takvih slučajeva, kaže kako nije.

– Nikad! Baš nikad. Ovdje nikada nije bilo ni medvjeda ni divljih svinja. Divlje svinje dolaze u Ribnicu, toga nikada u povijesti nije bilo. Na prakiralište dođu u Ribnici. Gosti su izvan sebe – govori predsjednik Lovačke udruge „Kamenjarka.“

On osobno nije vidio medvjeda koji je u nedjelju ujutro šokirao kampere nedaleko Otišne, ali novinari Zadarskog razgovarali su s dvojicom članova „Kamenjarke“, koji su ovog medvjeda i vidjeli i snimili. Vjekoslav Župan i Damir Klisović su rekli da su medvjeda zadnji put uočili kod zaseoka Jurice u Kruševu.

– Obilazili smo lovišta. Uočili smo ga sa daljine od oko 300 metara. On je zakonom zaštićen i njega bi trebalo nekako „izvesti“ s ovog područja – kaže Župan, dok Damir Klisović priča da ga je snimio termokamerom, posljednji put u srpnju, a prethodno u svibnju.

– On luta ovuda i ne znam kako će to završiti. Nemam toliki broj kamera da ga svaki put „uhvatim“, ali zadnji put smo ga Vjeko i ja promatrali dalekozorom dobrih 20 minuta. Bio je u polju, zaseok Jurice. Šetao je, lagano, izlazio iz polja gdje je išao po hranu. Lagano se povlačio prema šumi i mislim da nas je osjetio, čuo. No definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje – kazao je Damir Klisović.

Predsjednik Lovačke udruge „Kamenjarka“ Zvonimir Perica objašnjava da su životinje poput medvjeda došle do obale, jer – nema naroda.

– Ne trebamo se čuditi što su medvjedi i divlje svinje došli do obale. Nikad ih nije bilo, ali bilo je ljudi. Sada nema ljudi, točnije, nema naroda koji drži blago i šuma je podivljala, zvijeri imaju fantastična skloništa. Šuma je „podivljala“ raslinjem jer nema ovaca i koza, osobito koza, da prirodno to pojedu i da nema gustoće raslinja. Osobito su tu važne koze, jer one ne jedu s poda, kao ovce, već jedu vrhove grančica, sve što raste, pupa, strši iznad zemlje. Popnu se prednjim nogama i brste. Ali koza više nema. Nitko ih ne drži, a prije nekoliko desetljeća bilo ih je na desetke tisuća. Zamislite to. I sada se medvjed ima gdje skrivati, zaštićen je raslinjem, i dolazi po hranu sve do obale – kaže Zvonimir Perica Berko, piše Zadarski.

Lada Burčul