STRATON 2021. Pomoću GPS-a postavljene lokacije antičkih brodoloma na karti

Foto: Vedran Dorušić

PAG – Za tekuću 2021. godinu isplanirali smo manje istraživanje, tjedan dana manja skupina. Malo je bilo sredstava, opet skupljenih donacijama. Ali dogovorili smo suradnju s DLRG-om Bayern.

Pa što je to DLRG? Recimo da je humanitarna organizacija za spašavanje života iz Njemačke. DLRG je najveća dobrovoljna organizacija za spašavanje života na svijetu. S oko 560.000 članova, organiziranih u približno 2.100 lokalnih grupa, DLRG je najveća dobrovoljna organizacija spašavanja na moru ili iz mora  u svijetu. Treba naglasiti da više od milijun redovitih donatora podržava rad DLRG-a. Eto dva puta najveća, da naglasimo važnost. Naš DLRG- ov tim sastojao se od 6 članova: lvlartin Diekmann, Michael Gr6ger, Udo Hurdes, Volker Kvasnicka, Thorsten LUck i Bernhard Simon.

Foto: Vedran Dorušić

Do suradnje je došlo tako što su postojala osobna poznanstva ali da bi se ostavila suradnja ovog tipa potrebno je više. Naime oni su pratili naš rad kao članovi Grupe Straton Project  Pala je ideja da upotrijebimo njihove alate kako bismo pomoću GPS-a postavili lokaciju antičkog brodoloma na kartu.  Mi pozicije a oni trening na moru.

Ipak posebno je fascinantno koliko su ti ljudi iz stranih zemalja zainteresirani pomoći oko naše kulturne baštine.

Trening točke u kampu

GPS ne radi pod morem

Istina ali …. Kombiniranjem GPS antene i ultrazvuka možemo dobiti točnu poziciju

Znači imamo tri antene na površini koje imaju ultrazvučne primopredajnike, te se pod morem povezuju s onima koje nose ronioci.

Ronilac osim toga nosi i tablet na kojeg klikne točku, označi je i snimi.  Zvuči komplicirano ali nije, osim kad treba sve raditi kako treba.  Kao i sva sofisticirana tehnika, traži kalibraciju, upadate softvera, redoslijed paljenja.

Točke na nalazištu

Nažalost, vrijeme nas nije mazilo

U 7 dana istraživanja imali smo jedan dan jakog juga, i četiri dana olujne „Paške bure“, tako da su dodatni rezultati izostali. Imali smo svega dva cijela dana za istraživanje. Sreća je zapravo da smo u pripremi sve postavili i pregledali, tako da kad je akcija krenula sve je bilo spremno.  Uspjeli smo snimiti, fotografirati i označiti amfore očišćene 2020-e godine, tako da smo napravili nešto po pitanju dokumentacije nalazišta.  Na žalost, rekognosciranje okolnog podmorja izostalo je zbog groznog vremena.  Više sreće 2022-e.

Foto: Vedran Dorušić

Naša ekipa sastojala se od tri ustanove koje se bave podvodnom arheologijom: Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog Restauratorskog zavoda i Arheološkog Muzeja u Zadru, studenata, profesionalnog ronioca i Pere Rogine, čovjeka za sve ostalo. Pero je već godinama dio tima pa je red da ga se spomene. Iako ne roni vrlo je koristan na istraživanjima, reklo bi se „Marica za sve“

Foto: Vedran Dorušić

Financiranje je išlo preko Centra za podvodna istraživanja NAVALIS –Pag, a koji se ovom prilikom želi zahvaliti tvrtki Maritim d.o.o. iz Ljubljane (i neizostavnom meceni Hrvatske podvodne arheologije Andreju Uvodiću)  i tvrtki TEHNOMEDIKA d.o.o. iz Zagreba. Smještaj je ponovo poklonio Kamp Šimuni d.o.o. a i ronilački centar iz tog kampa je pomogao.

Vedran Dorušić