1 min. čitanja

VIDEO Pogledajte akciju spašavanja dva nasukana grbava kita

VIDEO Pogledajte akciju spašavanja dva nasukana grbava kita
Foto: Fundación Mundo Marino

Prava spasilačka akcija okupila je početkom listopada brojne stručnjake, znanstvenike i ekologe u nastojanju da spase dva grbava kita koja su se nasukala duž argentinske obale, u području provincije Buenos Aires. Uz pomoć teških strojeva ove veličanstvene životinje vraćene su u ocean.

Punih 48 sati trajala je akcija spašavanja 8 tona teške i skoro 10 metara duge ženke te 7 tona teškog i 8,5 metara dugog mužjaka grbavog kita, koji su se neovisno jedan o drugome nasukali duž argentinske obale Atlantika. Kitove je zapazila obalna straža i odmah u pomoć pozvala članove ekološke organizacije Fundacion Mundo Marino.

S obzirom da je riječ o masivnim životinjama u akciju spašavanja morali su se uključiti i teški strojevi pa su na poprište poslani bageri. Akcija spašavanja na sreću je uspjela te su oba “nježna diva” vraćena u svoj prirodi okoliš – ocean.

Grbavi kitovi pripadaju porodici brazdenih kitova. Poznati su po svojim dugim prsnim perajama i prekrasnim pjesmama koje pjevaju mužjaci. Žive u gotovo svim morima, a odrasle jedinke mogu narasti do 16 metara duljine i težiti oko 36 tona. Ljeti se hrane u polarnim morima, a tijekom zime migriraju u tropske predjele radi razmnožavanja. Vjeruje se da im je životni vijek od 40 do 80 godina.

Kako to već obično biva, grbavi kitovi su u prošlom stoljeću bili pred izumiranjem zbog masovnog izlova. Pod strogu zaštitu stavljeni su 1966. godine, a tada je na svijetu zabilježeno jedva 5 tisuća jedinki ovih gorostasa. Danas se procjenjuje da u svjetskim morima živi oko 80 tisuća jedinki.

Najpoznatiji su po pjesmama koje izvode mužjaci. Tijekom nekoliko sati izmjene pjesme koje pojedinačno traju oko 20 minuta. Iako ih znanstvenici desetljećima proučavaju, još nisu odgonetnuli razlog njihovom pjevanju. Pjesme kitova upotrebljavaju se u terapijama opuštanja, a ukoliko vam je potreban odmor od svakodnevne buke kojom ste okruženi, na trenutak se opustite i poslušajte pjesmu koju vam šalje grbavi kit.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.