MEDITERANSKI URAGAN Strašni prizori sa Sicilije: Goleme poplave u Cataniji, voda odnosi ljudske živote

Foto: Facebook / Screenshot

Medicane ili mediteranski uragan vrsta je ciklone koja ima neka obilježja izvantropskog sustava. Sredozemno more nije dovoljno veliko ni toplo da se formiraju tropski sustavi poput tropskih ciklona ili uragana, no neke ciklone mogu dobiti posebne karakteristike zbog kojih su atipične, a u meteorologiji se ovaj oblik hibridne ciklone sve češće naziva medicane, odnosno mediteranski uragan. Ovdje je vrlo bitno naglasiti da bez obzira na naziv, ova pojava ni u kojem slučaju nije uragan.

Bez obzira na to, medicane već danima stacionira na krajnjem jugu Italije ili na moru južnije od Italije. Dijelovi Sicilije i Calabrije primili su ekstremne količine oborina protekla dva i pol dana. Primjerice, meteorološka postaja Cassari u pokrajini Vibo Valentia, zabilježila je najveću kumulativnu količinu oborina u Kalabriji. Za manje od 48 sati (od 17:00 24. do 10:30 26. listopada) izmjereno je nevjerojatnih 451,6 mm. Slijede Chiaravalle Centrale (358,2 mm), Mongiana (350,4 mm), Antonimina Canolo Nuovo (314,4 mm), Serra San Bruno (259,2 mm), Fabrizia (257,8 mm), Santa Caterina dello Ionio (255,4 mm), Palermiti (241,2 mm ), piše Dalmacija danas.

Spomenuto područje pogodile su rekordne poplave, a osobito je teško stradao grad Catania na Siciliji. Nažalost, tamo je nevrijeme odnijelo svoju drugu poznatu žrtvu, poginuo je 53-godišnji muškarac. Policija vjeruje da je poginuo u naletu vodene bujice, kada je izašao iz vozila i neuspješno pokušao pobjeći. Pronađeno je njegovo beživotno tijelo. Ovo je druga žrtva sredozemne ciklone koja je pogodila krajnji jug Italije. Naime, u ponedjeljak su spašavatelji pronašli beživotno tijelo 67-godišnjeg farmera na području Catanije, a i dalje se traga za njegovom suprugom.

Središte Catanije potpuno je poplavljeno. Poplavila je povijesna tržnica ‘Pescheria’, a bujica je “progutala” fontanu odakle je neko vrijeme izbijala podzemna rijeka Amenano. Dijelovi grada su bez električne struje iz sigurnosnih razloga, a promet je u dijelu grada u prekidu. Vatrogasci su tijekom dana imali preko 170 intervencija.

“Moji roditelji, moj brat, rođaci i moji najbliži prijatelji žive u Cataniji. To je grad ponovno rođen sto puta tijekom svije 2700 godina dugačke povijesti između potresa ili poplava. Njegovo srce je vulkan, njegova lava je njegova krv, njegovi ljudi njegova krv. Ponovno će ustati”, napisao je na Twitteru talijanski astronaut Luca Parmitano.

Vremenske prilike na Siciliji u noći na srijedu većinom su se smirile, no tijekom četvrtka, a osobito u petak Siciliju i Kalabriju ponovno će zahvatiti jako nevrijeme zbog jačanja mediteranskog uragana. Pravi problemi očekuju se u petak kada bi ponegdje u samo jedan dan moglo ponovno pasti preko novih 200 litara kiše po kvadratnom metru, a uz to, bit će olujnih i orkanskih udara vjetra, piše Dalmacija danas.

D.G.