1 min. čitanja

Objavljen Atlas egzotičnih riba u Mediteranu

Objavljen Atlas egzotičnih riba u Mediteranu
Foto: Screenshot / IZOR / Wikimedia

Upravo je izašlo drugo izdanje Atlasa egzotičnih riba u Sredozemnom moru – “Atlas of Exotic Fishes in the Mediterranean Sea“ 2nd entirely revised, Edition (F. Briand Ed.), 365 pages, CIESM Publishers, Paris, Monaco. U uređivanju ovog vrijednog izdanja je između niza međunarodnih stručnjaka, sudjelovao i biolog dr. Jakov Dulčić, znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, i jedan od najuglednijih i najiskusnijih stručnjaka za invazivne vrste Sredozemlja.

U izradbi ovog izdanja sudjelovali su eksperti: Dani Golani (Izrael), Ernesto Azzurro (Italija), Jakov Dulčić (Hrvatska, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), Enric Massuti (Španjolska) i Lidia Orsi-Relini (Italija). Glavni urednik ovog izdanja je Frederic Briand, generalni direktor CIESM (The Mediterranean Science Commision).

Ovo je prvi puta slučaj da jedan hrvatski stručnjak sudjeluje u izradi CIESM atlasa i da je ujedno član CIESM eksperata za egzotične vrste riba.

Međunarodno povjerenstvo za znanstveno istraživanje Sredozemlja (International Commission for Scientific Exploration of the Mediterranean Sea – CIESM) sa sjedištem u Monaku je još 2002. godine pod pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta II. tiskalo Atlas egzotičnih vrsta riba u Sredozemlju, u kojem je iznesen pregled 90 stranih vrsta riba koje su pristigle iz Atlantika, Crvenog i Crnog mora ili su pak u njega dospjele putem balastnih voda, bijegom iz uzgajališta ili akvarija. No zbog izrazito velikog priliva novih vrsta riba koje su u Sredozemlje ušle u protekla dva desetljeća pripremljeno je novo izdanje ovog Atlasa u kojem je predstavljeno dvostruko više, odnosno točno 189 egzotičnih, stranih vrsta riba koje su do sada zabilježene u Sredozemlju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.