1 min. čitanja

Rastu brda starog željeza za izvoz i u zadarskoj luci

Rastu brda starog željeza za izvoz i u zadarskoj luci
Foto: Saša Čuka / 057.info

ZADAR – Posljednjih mjesec dana raste hrpa željeza na području teretne luke u Gaženici. Nova je to vizura Gaženice koja je u onom dijelu nekadašnje industrijske zone odavno pretvorena u staro željezo (Sojara, Kemoplast, Tankerkomerc, Adria)…

To i ne vide putnici koji s kruzerom uplovljavaju u Gaženicu, a koji su na sreću rijetki da bi u posljednjih godinu dana uživali u otpadu željeza, piše 057.info.

Konkretan komentar na ova pitanja s adrese ravnatelja Lučke uprave Zadar Roberta Škifića nije stigao. Naime, upravo je od Lučke uprave Zadar Luka dobila prioritetnu koncesiju, a Lučka uprava bi stoga trebala znati što se nalazi na koncesionarom području.

No kratko su odgovorili iz Luke Zadar:

“Predmetna hrpa željeza predstavlja sekundarnu sirovinu, odnosno teret predviđen izvozu u treće zemlje u kojima se isti reciklira za daljnju upotrebu”, šturi je odgovor iz uprave Luke.

Podsjetimo, broj putnika od 19 milijuna u hrvatskim lukama lani je za 47,2% bio manji nego u godini prije, no zato promet roba od 21,4 milijuna tona bilježi rast za četiri posto u odnosu na 2019., a glavni “krivac” za rast prometa rasutih tereta prošle i ove godine u hrvatskim lukama je zagrebačka tvrtka CE-ZA-R koja djeluje u sklopu C.I.O.S. grupe, jer su u toj tvrtki lani povećali izvoz otpadnog željeza za pet puta, a već ove godine se nadaju da bi to moglo biti i milijun tona. Tako da vizura brda željeza ne treba čuditi, ne samo u zadarskoj, nego većini hrvatskih luka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Za rast prometa u hrvatskim lukama “krivac” je staro željezo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.