ŠTO ĆE BITI DALJE S POSTIROM? Ministarstvo obećaje, a Jadrolinija prije tri godine obećala novi brod

Foto: Youtube/Screenshot

SUĐURAĐ/DUBROVNIK – Nakon havarije m/b “Postira” koja je elisom tijekom isplovljenja iz luke Suđurađ na otoku Šipanu zahvatila Plošni škoj nedaleko ulaza u tu luku, nadležno povjerenstvo Jadrolinije i Hrvatskog registra, odnosno Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske još nije odradilo zakonom propisani očevid, doznaje Dubrovački vjesnik.

Jednako neslužbeno, stiže informacija da se očekuje odluka o tome može li Postira dalje ploviti, a oštećenje propele relativno je malo, tek se nekoliko centimetara zakrivila elisa, što strojari ne smatraju opasnim kvarom.

Elisa je pod morskom površinom zakačila škoj na kojem se nalazi oznaka te će nakon ove epizode brod koji je odavno prirastao srcima Dubrovčana i otočana Elafitskih otoka morati na izvanredni remont koji može potrajati i sve do Božića.

Pomorci uvjeravaju da navedeni popravak više nije moguće obaviti u škveru Nautičkog centra u Mokošici jer se brod mora izvući u dok i tada pristupiti remontnim zahvatima, piše Dubrovački vjesnik.

Neslužbeno se doznaje da bi najvjerojatniji izbor remontnog škvera mogao biti Šibenik. Jadrolinija se nije oglasila novim priopćenjem pa ostaje nepoznato hoće li brod do škvera ploviti na vlastiti pogon ili će biti otegljen uz pomoć remorkera. Ipak, pomorci koji su vidjeli brod uvjereni su da će Postira do škvera otpoliviti uz jedan od svoja dva pogonska stroja.

I dok se čeka utvrđivanje službenog uzroka havarije, za kojeg se nagađa da bi mogao biti i kvar i prijenosnom sustavu od komandi na zapovjednom mostu do strojarnice u utrobi broda, ponovno se čuju nagađanja o ranije najavljenoj modernizaciji flote brodova obalne plovidbe. Dio otočana bi katamaran a ne klasični brod kakav je bio Perast ili Postira kao njegova zamjena sve do ovih dana.

Potonju će inače zamijeniti m/b Premuda koja se već uputila prema Južnom Jadranu. Dotad, za Lopud i Šipan plovi trajekt Mate Balota, a za Koločep jedan manji brod.

Iz ministarstva o nesreći i daljnjim rješenjima

“Nakon jučerašnjeg kvara broda Postira, Jadrolinija je u najkraćem mogućem roku organizirala zamjenski brod kako putnici niti u jednom trenutku ne bi bili zakinuti za usluge putovanja. Jadrolinijin brod Premuda će sutra preuzeti liniju Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ sve do povratka Postire s popravka.

Uzrok havarije Postire je manji kvar na sustavu upravljanja jednog motora, koji će se vrlo skoro sanirati te će Postira tijekom studenog ponovno biti u pruzi. Kako smo već obavijestili javnost, uslijed nezgode nije došlo do prodora mora te oštećenje na brodu ne predstavlja opasnost za onečišćenje mora.

Foto: Jadrolinija

Po pitanju izgradnje novog broda, možemo izvijestiti kako će se tijekom sljedeće godine raspisati natječaj za gradnju broda s ekološki prihvatljivim pogonom a koji će se sufinancirati sredstvima iz fondova Europske unije”, na naš upit odgovorili su iz Ministarstva prometa.

Podsjetimo, Jadrolinija je još prije tri godine potvrdila da je u završnoj fazi razradem projekt za novi putnički brod koji će u floti Jadrolinije zamijeniti dotrajali brod „Postira“, izgrađen 1963. godine, te su najavili natječaj, a stari brodovi, evo, i danas plove.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova Postira u retro stilu – Jadrolinija uskoro planira zamijeniti zastarjele brodove